Un băiat de 12 ani din București a murit din cauza gripei. Bilanțul primei săptămâni epidemice

×
Codul embed a fost copiat

Am încheiat oficial prima săptămână epidemică, dar vestea cumplită este că un copil de 12 ani a murit din cauza gripei. Era elev în clasa a șasea, făcea sport de performanță și nu avea nicio boală cunoscută.

Bilanțul victimelor din acest sezon urcă astfel la zece. În Capitală, Inspectoratul Școlar a aprobat suspendarea cursurilor pentru clase din 50 de școli și grădinițe, unde numărul cazurilor de gripă confirmate este de cel puțîn trei într-un colectiv.

Triajul făcut la începutul zilei, măsurile de igienă și igienizarea spațiilor trebuie să fie extrem de riguroase, spun medicii. 

Un colaps respirator, indus de infecția gripală, l-a ucis pe băiatul de 12 ani din Bucureșți.

Era sportiv de performanță și, din primele date, nu avea alte boli. Era nevaccinat și a primit diagnosticul de gripă A, acum două zile, la spitalul Victor Babeș. A fost trimis acasă cu tratament, însă în mai puțin de o zi, în stare mult agravată, a fost dus de părinți la spitalul Grigore Alexandrescu.

A intrat în șoc septic, iar organele au cedat în câteva ore.

Dincolo de vestea acestui caz răscolitor, spitalele de copii nu mai sunt ca zilele trecute, supraaglomerate, semn că părinții au înțeles că, în lipsa unei urgențe, prezentarea la Camera de Gardă prezintă în sine un risc de contagiune. Însă și joi, jumătate din testele rapide de gripă au fost pozitive.

Femeie: „Sunt supărată. Vă dați seama că nu e nici plăcut. Dar o să-i treacă. A avut și nepoțica mea și o să-i treacă.”

Esențial e că triajul în școli și grădinițe să fie făcut ca la carte.

În colectivități, un singur individ bolnav poate transmite virusul gripal altor 20, într-o singură zi.

Zeci de școli și grădinițe din Capitală sunt închise parțial sau total, pentru igienizare. Banala regulă a spălatului pe mâini este esențială în prevenție.

Tehnica spălatului pe mâini e atât de importantă, încât centrul care coordonează pentru guvernul american combaterea bolilor transmisibile publică periodic filmulețe detaliate: umezim mâinile, nu contează dacă apa e rece sau fierbinte, germenii sunt îndepărtați prin acțiunea mecanică a baloanelor de săpun, frecăm fiecare deget și încheieturile măcar 20 de secunde, clătim viguros, ne uscăm la un aparat cu jet de aer cald, cu un prosop curat sau șervete de unică folosință.

Poate vă întrebați dacă nu e mai simplu cu un spray bactericid, pe bază de alcool. Cercetările au arătat că sunt mai puțin eficiente. Apa și săpunul sunt sfinte.

Atenție și la produse menite să crească imunitatea. Nu orice supliment este atât de eficient pe cât scrie în prospect.

Alexis Cochino, doctor: „Cea mai mare parte a lor sunt suplimente și nu medicamente. În plus, folosind produse care, dacă fac ceva, stimulează răspunsul inflamator, acea parte care reacționează la infecții, te poți trezi că în loc să facă copilul 38 la o infecție obișnuită o să-ți facă direct 40,41.”

Putem ajută organismul slăbit, cu odihnă și hrană de calitate. Iar în cazul gripei, un scut eficient este vaccinarea făcută la timp, spun medicii.

Prima săptămână epidemică din acest sezon

 

Institutul Național de Sănătate Publică anunță că au fost raportate la nivel naţional 3645 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7.4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent S 04/2019 (3393 cazuri).

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (134.201) şi cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646). În sezonul precedent vârful epidemic a avut loc cu 3 săptămâni mai devreme decât în mod obişnuit.

Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon

Au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B şi 1 tip A în curs de subtipare.
 

Ministerul Educaţiei: 60 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară au cursurile suspendate parţial sau total

 

Ministerul Educaţiei anunţă că, joi, 60 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară au cursurile suspendate parţial sau total, din cauza gripei, 50 de unităţi fiind doar în Bucureşti.

Potrivit Ministerului Educaţiei, inspectoratele şcolare din ţară au transmis, joi, situaţia actualizată a unităţilor de învăţământ cu activitatea suspendată din cauza gripei.

Astfel, în judeţele Argeş, Iaşi şi Tulcea este câte o unitate închisă integral.

În judeţele Călăraşi, Cluj, Giurgiu, Ilfov, Olt şi Suceava este câte o unitate închisă parţial, iar în municipiul Bucureşti sunt 50 de unităţi de învăţământ închise parţial.

”4.048 de elevi sunt afectaţi (a nu se înţelege bolnavi) de suspendarea cursurilor din aceste unităţi de învăţământ”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Specialiştii au anunţat că activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima sătămână.

Citește și...
Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2022. Ce opțiuni de transport și cazare ai în Iași, în perioada pelerinajului
Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2022. Ce opțiuni de transport și cazare ai în Iași, în perioada pelerinajului

Pelerinajul Sfintei Parascheva este cel mai mare eveniment așteptat de credincioșii din întreaga țară. Zecii de mii de pelerini vin zilele acestea la Iași pentru a se închina la moaștele Cuvioasei Sfânta Parascheva.

Copil de patru ani, transportat la spital după ce a fost lovit de un biciclist | VIDEO
Copil de patru ani, transportat la spital după ce a fost lovit de un biciclist | VIDEO

Un copil de patru ani a fost lovit de un biciclist. Accidentul s-a petrecut în Sibiu, în zona centrală a orașului.

 

Cadavrul unui bărbat, găsit în apele râului Tisa de poliţiştii de frontieră
Cadavrul unui bărbat, găsit în apele râului Tisa de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră au găsit cadavrul unui bărbat în apele râului transfrontalier Tisa.

 

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.