Ultima zi în care românii din diaspora se pot înscrie pentru a vota la prezidențiale

coada vot Londra
WhatsApp

Miercuri este ultima zi în care cetăţenii care vor să voteze în străinătate la prezidenţiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.

Cei care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidenţiale se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59, scrie Agerpres.

Potrivit www.votstrainatate.ro, până marţi seară s-au primit aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

În ceea ce priveşte votul la secţia de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.

Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.

Citește și
Cozi in diaspora
Reacția AEP, după acuzațiile că datele românilor din străinătate ar putea ajunge la ANAF

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă.

Completând acest chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi mai mulţi paşi, primul fiind înregistrarea, care presupune completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

În ceea ce priveşte votarea, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat; buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara gazdă după caz.

"Termen limită de înregistrare (pe www.votstrainatate.ro - n.r.) este 11 septembrie şi avem la acest moment, aşteptăm toate avizele, toate semnăturile, astfel încât să promovăm o ordonanţă de urgenţă care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar şi extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranţa că după 1 septembrie va creşte numărul cererilor de înregistrare, pe baza informaţiilor pe care le avem că cetăţenii ar fi fost în luna august în concediu în România", declara preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, pe 2 septembrie.

Premierul Viorica Dăncilă afirma pe 5 septembrie că a cerut Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.

De asemenea, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a spus marţea aceasta că PNL solicită Guvernului prelungirea perioadei de înregistrare online a cetăţenilor români din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale. Totodată, PNL solicită şi prelungirea termenului până la care cetăţenii români din diaspora pot să solicite înfiinţarea de secţii de votare noi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Şeful AEP susţine că unele ţări ne interzic să mai deschidem secţii de votare suplimentare
Şeful AEP susţine că unele ţări ne interzic să mai deschidem secţii de votare suplimentare

Doar 44.500 de români din diaspora s-au înscris pe site-ul Autorității Electorale pentru a participa la votul în străinătate pentru prezidențiale, deși au mai rămas cinci zile până la termenul limită.

Reacția AEP, după acuzațiile că datele românilor din străinătate ar putea ajunge la ANAF
Reacția AEP, după acuzațiile că datele românilor din străinătate ar putea ajunge la ANAF

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi asigură pe alegătorii români care se înregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro că datele lor personale nu sunt furnizate organelor fiscale.

Explicaţia uluitoare a şefului AEP pentru faptul că nu deschide secţii noi în diaspora
Explicaţia uluitoare a şefului AEP pentru faptul că nu deschide secţii noi în diaspora

Declaraţii cel puţin ciudate ale autorităţilor privind votul în străinătate: „Tot mai multe state nu mai permit României să înființeze alte secții de votare pe teritoriul lor, după incidentele apărute la alegerile din 26 mai".

Cum vor vota de acum înainte românii din diaspora.
Cum vor vota de acum înainte românii din diaspora. "Exact ca la o petiţie online"

Românii din diaspora vor avea 3 zile la dispoziţie ca să voteze la alegerile prezidenţiale. Iar, programul va fi unul prelungit inclusiv în ultima zi de vot.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.