Cum vor vota de acum înainte românii din diaspora. "Exact ca la o petiţie online"
Românii din diaspora vor avea 3 zile la dispoziţie ca să voteze la alegerile prezidenţiale. Iar, programul va fi unul prelungit inclusiv în ultima zi de vot.
Românii care trăiesc în străinătate trebuie să se înscrie în registrul electoral, direct pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, până în 21 septembrie. Astfel Ministerul de externe va afla măcar estimativ câţi cetăţeni ar vrea să voteze şi va putea înfiinţa, la nevoie, mai multe secţii Înscrierea în Registrul electoral e necesară şi pentru cei care vor să voteze prin corespondenţa.
FLORIN MITULEŢU BUICĂ, preşedintele AEP: "Un cetăţean care nu se preînregistrează, să-i creez secţie de votare şi se duce la o secţie de votare neanunţat, are şansa de a sta la coadă. Se preînregistrează exact ca la o petiţie online - de pe telefon, votezi, orimesti un mesaj, îl validezi, ţi-l trimite înapoi, ok, ţi-am înregistrat votul - aşa şi aici"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noua lege dă posibilitatea românilor din diaspora să voteze, la alegerile prezidenţiale, timp de trei zile - de vineri până duminică. Deşi secţiile de votare se închid la ora 21.00, atât în ţară, cât şi în străinătate, în diaspora, programul va putea fi prelungit până la miezul nopţii dacă sunt oameni la coadă.
Votul prin corespondenţă va fi la fel ca la alegerile parlamentare. Cei care prefera această variantă, vor fi nevoiţi să ceară documentele necesare: un plic cu două buletine de vot - pentru ambele tururi de scrutin- plus ştampila. După exprimarea opţiunii, plicul cu buletinul de vot trebuie trimis în ţară, gratuit, prin Poşta Română, sau dus personal la misiunea diplomatică din apropiere.
FLORIN MITULEŢU BUICĂ, preşedintele AEP: "eu garantez că ajunge plicul la cetăţean. Nu pot garanta că plicul se întoarce pentru că nu mai ţine de atributul niciunei instituţii. Cetăţeanul poate nu-l trimite sau îl trimite în timp necorespunzător pentru a fi validat. L-a primit azi, a votat seara, l-a trimis a doua zi "
Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis şi va intra în vigoare după publicarea în monitorul oficial.
Sursa: Pro TV
Etichete: diaspora, alegeri, vot, ambasada, aep, inregistrare, alegatori, corespondenta,
Dată publicare:
24-07-2019 20:00