Explicaţia uluitoare a şefului AEP pentru faptul că nu deschide secţii noi în diaspora

Ultima actualizare: 05-09-2019 07:05

Declaraţii cel puţin ciudate ale autorităţilor privind votul în străinătate: „Tot mai multe state nu mai permit României să înființeze alte secții de votare pe teritoriul lor, după incidentele apărute la alegerile din 26 mai".

Afirmația îi aparține șefului Autorității Electorale Permanente, care a dat vina pe cetățenii revoltați că nu puteau să voteze pentru problemele de la scrutinul din mai. Ar fi și o problemă de cheltuieli, a mai spus el.

Problema putea fi rezolvată în timp, dacă România ar fi cerut țărilor europene date despre câți români trăiesc acolo. Oficialii susțin că sunt 700.000, deși ar fi putut afla de la Eurostat că sunt peste 2,7 milioane.

Doar 30.000 de români s-au înscris în aplicaţia votinstrainatate.ro pentru a participa la alegerile prezidenţiale în afara ţării. Cifra este infimă, nici 1% din câţi români se estimează că sunt plecaţi.

Pe Aeroport, unde echipa Știrile ProTV a găsit câteva afişe care promovau aplicaţia, puţini au auzit de ea.

Român: „Chiar n-am văzut deocamdată.”
Reporter: „Ați avut până acum la alegerile trecute probleme cu statul la coadă?”
Român: „Da, am stat șapte ore și n-am putut să votez și acum la prezidențiale, ce vrei să facem? O să mă duc mai devreme.”

Cetățean: „Trebuie să facă o platformă pe care să poți vota online, pentru că sunt foarte puține secții unde se poate vota. Este o secție la cinci orașe, să zicem, și este infernal. Nu poți. Degeaba vrem să facem noi o Românie mai bună, când nu ne lasă.”

Înregistrarea cât mai multor cetăţeni online ar ajuta autorităţile române să înfiinţeze mai multe secţii, spune Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Tot el spune că efortul românilor care se înscriu poate fi în zadar, pentru că tot mai multe state ne interzic să mai deschidem alte secţii. Motivaţia este uluitoare: pentru că cetăţenii ar fi provocat scandal la votul din 26 mai.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, preşedintele AEP: „State care nu mai permit la această dată înființarea de secţii de votare în afara secţiilor diplomatice. Pe baza incidentelor care au fost în trecut şi pe baza necesităţi implicaţii unor autorităţi din statul gazdă, nu mai vor să ne lase. Deja au început cât mai multe state."

Iar acolo unde nu ne lasă ţările gazdă, sunt costuri mari şi proceduri complicate, mai spune oficialul.

Constantin Buică: „Nu-i atât de simplu ca în țară să faci o secție de votare. Aici se așează primarul, vă spun din experiență. Să așeze primarul și vă spune: „Urnele cine le face? Tu, cabinele, cine le face.” Tu, acolo, totul se face în primul rând pe bani și pe contracte de servicii."

Cu alte cuvinte, cheltuielile mari şi opoziţia statelor europene împiedică autorităţile române să asigure dreptul la vot în condiţii bune cetăţenilor săi. Însă adevărul e că nimeni nu a calculat, din timp, numărul de secţii de votare necesare în străinătate. România ar putea afla foarte uşor, dacă ar vrea, câţi români trăiesc într-o anumită ţară.

Cristian Pârvulescu, politolog:Institutele de statistică din țările membre au această informație. Pot să o transmită în timp real instituțiilor din România. Dacă nu o fac, nu o fac pentru că autoritățile române nu o cer. E o problemă care ține de legislația românească, de modul în care se gândește. Această legislație nu a fost gândită în favoarea alegătorilor din străinătate care produc teamă. Aici este de fapt marea problemă, produc teama."

Eurostat a numărat exact 2,7 milioane de români născuţi în România, care trăiesc în statele Europene. Pe ţări, cei mai mulţi sunt în Italia, Spania, Marea Britanie. Statul Român ştie oficial ca în străinătate sunt 700.000 de cetăţeni români - câteva zeci în ţări în care sunt de fapt sute de mii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO