Şeful AEP susţine că unele ţări ne interzic să mai deschidem secţii de votare suplimentare

Ultima actualizare: 06-09-2019 19:50

Doar 44.500 de români din diaspora s-au înscris pe site-ul Autorității Electorale pentru a participa la votul în străinătate pentru prezidențiale, deși au mai rămas cinci zile până la termenul limită.

Asta ar însemna că și la acest scrutin să se creeze cozi uriașe și incidente. Tocmai de aceea, autoritățile vor să prelungească termenul limită cu încă patru zile.

Termenul până la care românii din diaspora se pot înscrie online pe site-ul votstrainatate.ro expira pe 11 septembrie, dar autorităţile se gândesc să-l prelungească.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente: Analiza noastră a dus la posibilitatea prelungirii votării până cel mai târziu 15 septembrie, încă 4 zile şi vom putea face acest lucru prin promovarea unei ordonanţe de urgenţă. Dacă termenul ar fi mai mult prelungit, potrivit calculelor, nu am putea organiza secţii de votare în afara misiunilor diplomatice.

Până acum, potrivit datelor de pe site, aproape 22.000 de români din diaspora şi-au anunţat prezența la secţiile de votare de peste hotare şi cam tot atâţia au cerut să voteze prin corespondenţa.

Înregistrarea cât mai multor români ar ajuta autorităţile romane să înfiinţeze mai multe secţii, spune şeful Autorităţii Electorale. Dar tot el vorbeşte despre proceduri complicate şi despre ţări care ne interzic să deschidem alte secţii. Motivul ar fi uluitor: românii ar fi provocat scandal la alegerile din 26 mai.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: "Deja avem Slovacia, dacă nu mă înşel, şi vor mai fi ca urmare a incidentelor după alegerile pentru Romania''

Autorităţile estimează că vor fi 900 de secţii de votare, un număr dublu faţă de câte au fost la alegerile din luna mai. Numai că nu au reuşit, din timp, să stabilească un lucru elementar: pentru câţi oameni din diaspora ar trebui să asigure dreptul la vot.

Oficial, pe listele Autorităţii Electorale apar doar 700.000 de români cu domiciliul în străinătate, dar Ministerul Românilor de Pretutindeni estimează că peste hotare trăiesc 5,6 milioane.

Aşa că, în diaspora, oamenii se organizează cum pot, ca să evite situaţia de la alegerile europarlamentare când mii şi mii de români nu au putut să-şi exercite dreptul la vot.

Ovidiu Bănea, reprezentant diaspora Islanda:  "Am cerut 1.500 de buletine, suntem 1.500 de romani acolo, şi au fost 500 de buletine. Vrem ca fiecare român din Islanda să poată să voteze. Dacă vor corespondenţă, trebuie să se înscrie."

Dorothea Krampol, reprezentant diaspora Germania: "Am înfiinţat o iniţiativă ca să organizăm birourile de vot, pentru că noi trebuie să găsim spaţiile şi membrii. Pentru că vinerea toată lumea lucrează, a fost foarte greu să găsim spaţiu."

Dragoș Nelersa, reprezentant diaspora Israel: "Avem multe persoane în vârstă în comunitate, iar acest vot prin corespondenţă îi ajută să nu se deplaseze către marile oraşe unde vor fi centrele de votare."

Cei care vor să voteze prin corespondenţa şi se înscriu pe site-ul votstrainatate.ro, vor fi scoşi de pe listele electorale din secţie. Totuşi, dacă se răzgândesc, ori nu trimit plicul la timp, pot merge liniştiţi să voteze la secţie, într-una din cele trei zile de scrutin.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc între 8 şi 10 noiembrie, iar al doilea - două săptămâni mai târziu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO