Reacția AEP, după acuzațiile că datele românilor din străinătate ar putea ajunge la ANAF
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi asigură pe alegătorii români care se înregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro că datele lor personale nu sunt furnizate organelor fiscale.
"În privinţa informaţiilor vehiculate în spaţiul public potrivit cărora alegătorii români din străinătate ezită să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro din cauza suspiciunii că datele lor personale ar putea ajunge la ANAF sau la alte instituţii ale statului, AEP reiterează unele precizări şi aduce clarificări suplimentare (...):
1. Potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 (...), datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
2. În conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, datele alegătorilor români din străinătate care se înregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro sunt doar la dispoziţia AEP şi a Ministerului Afacerilor Externe şi vor fi utilizate doar pentru acest scrutin.
3. Listele electorale permanente cu cetăţenii români înregistraţi ca alegători la secţia de votare sau prin corespondenţă se întocmesc doar pentru alegerile prezidenţiale din acest an.
4. Datele din Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) sunt deţinute de AEP şi, ulterior proceselor electorale de până acum, au fost puse la dispoziţia altor autorităţi doar în chestiuni care privesc strict procesele electorale şi nu au fost furnizate organelor fiscale", se precizează într-un comunicat al AEP transmis, vineri, AGERPRES.
Conform aceleiaşi surse, numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat până vineri, ora 16,00, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă este de 22.636 de persoane, în timp ce pentru votul la secţia de votare erau înregistrate 21.900 de persoane.
"Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, aminteşte cetăţenilor români care locuiesc în străinătate că mai au la dispoziţie doar 5 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro şi le recomandă să opteze cu încredere pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri", se mai arată în comunicat.
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi, că a cerut AEP să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.
"Am cerut conducerii Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetăţenilor care pot vota prin corespondenţă", a declarat Viorica Dăncilă la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri prezidentiale, alegeri, Fisc, vot, aep, alegatori,
Dată publicare:
06-09-2019 19:07