Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitaţi de ÎCCJ. Decizia este definitivă
Decizie surprinzătoare a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ei i-au achitat miercuri, definitiv, pe cei doi foști ofițeri de securitate, acuzați că în urmă cu 38 de ani l-au bătut până la moarte pe fostul inginer și poet Gheorghe Ursu.
Fiul acestuia a primit decizia cu mâhnire, și a spus că își va căuta dreptatea la CEDO. Procurorii au anunțat și ei că vor analiza o cale extraordinară de atac.
Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș au fost printre cei mai temuţi ofiţeri de securitate ai regimului comunist. În anul 2016 au fost trimişi în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Procurorii i-au acuzat că l-au torturat psihic şi fizic pe inginerul Gheorghe Ursu, până când acesta a murit. După 38 de ani, judecătorii au decis că sunt complet nevinovaţi.
„Înalta Curte constată că fapta pentru care inculpații Pârvulescu Marin și Hodiș Vasile au fost trimiși în judecată nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tratamente neomenoase(...)" - motivarea ICCJ.
Mai mult, judecătorii au reţinut şi că fostul inginer nu a fost o victimă a regimului comunist, întrucât arestarea sa a fost făcută pentru o infracţiune de drept comun. Fiul fostului inginer a reacţionat dur la citirea motivării.
Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu: „Motivaţia e efectiv abjectă, nu am un cuvânt mai academic pentru astfel de motivaţie lipsită de perspectivă istorică, ignorând probele, dar mai rău, folosind argumentaţia securistă . Gheorghe Ursu a fost scos pe 15 noiembrie din celulă, dus la Pârvulescu şi adus în pătură, seara, pentru că nu mai putea să meargă. Avea vărsături cu sânge. Tatăl meu a explicat unui medic că a fost bătut la anchetă cu spitzul, de anchetatori"
Avocatul celor doi inculpaţi ne-a transmis că decizia finală a judecătorilor români este una corectă.
Fiul fostului inginer povesteşte că tatăl său a intrat în vizorul Securităţii după ce a dezvăluit către jurnaliştii de la Europa Liberă că Nicolae Ceauşescu dăduse ordin după marele cutremur din 77, ca lucrările de consolidare la blocurile afectate să fie executate superficial.
Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu: „E o mare tristeţe că nu s-au făcut consolidările pe care el le-a sperat, dar e cumva şi simptomatic, pentru că acel ordin criminal al lui Ceauşescu ne-a rămas în cârcă. La Revoluţie s-a ridicat întregul popor român, au fost milioane pe stradă, am avut 1.200 de morţi, S-au jertfit oameni. Pentru aceşti judecători, toată această istorie nu există."
Procurorii Parchetului General au reacţionat şi ei după aflarea sentinţei, şi au anunţat oficial că lucrează la identificarea unei căi extraordinare prin care să atace decizia.