Medicamentul ce poate salva viața pacienților grav afectați de COVID-19. Este disponibil și în România

Ultima actualizare: 16-06-2020 19:56

Un medicament accesibil ca preț și disponibil la scară largă, numit dexametazonă, poate ajuta la salvarea vieții pacienților afectați grav de noul coronavirus.

Experții din Marea Britanie spun că tratamentul cu steroizi cu doze mici reprezintă un progres major în lupta împotriva COVID-19, relatează BBC.

În proces, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienți din spital au primit dexametazonă și au fost comparați cu aproape 4.000 care nu au primit medicamentul.

Pentru pacienții puși sub ventilație, acesta reduce riscul de deces de la 40% la 28%, iar pentru pacienții ce au nevoie de oxigen suplimentar, acesta reduce riscul de deces de la 25% la 20%.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Marea Britanie de la începutul pandemiei, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți.

Dat fiind că este foarte accesibil ca preț, ar putea fi de asemenea un beneficiu uriaș în țările sărace care se luptă cu un număr mare de pacienți cu COVID-19.

În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazonă injectabilă costă aproximativ 7-8 ron.

Cercetătorul șef al studiului, Peter Horby a declarat: „Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce semnificativ mortalitatea. Este un progres major”.

Martin Landray, un alt cercetător ce a luat parte la studiu, a transmis că, atunci când este cazul, paciențiilor din spital ar trebui să li se administreze fără întârziere acest medicament, dar cu toate acestea a avertizat că oamenii nu ar trebui să cumpere acest medicament fără prescripția unui medic.

S-a putut observa faptul că dexametazona nu pare să ajute persoanele cu simptome mai ușoare de coronavirus.

Industria farmaceutică s-a unit în lupta contra COVID-19

 

Pe plan global, la ora actuală, peste 145 de substanţe active sunt testate de companiile farmaceutice aflate într-o cursă pentru descoperirea unor tratamente pentru noul coronavirus.

Dintre potenţialele tratamente, 77 sunt medicamente care au fost dezvoltate anterior pentru alte boli, în timp ce 68 sunt medicamente noi, afirmă Thomas Cueni, care conduce Federaţia internaţională a producătorilor şi asociaţiilor farmaceutice (Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations - IFPMA), potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății nu a prezentat oficial niciun medicament care să ucidă sau să oprească SARS-CoV-2, virusul ce provoacă COVID-19.

Peste 100 de proiecte de vaccinuri pe plan mondial

 

În plus, există și peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns deja în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Această reputată şcoală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare "pre-clinic".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO