Tragediile au fost, parcă, fără sfârșit în aceste zile friguroase. Mai mulți oameni și-au pierdut viața

Ultima actualizare: 13-01-2022 19:31

Frigul aprig din ultimele zile a crescut enorm și riscul apariției unor incendii, pentru că mulți întețesc focul în sobe sau recurg la improvizații pentru a se încălzi.

Aerotermele, reșourile și caloriferele pot suprasolicita o instalație electrică veche sau greșit proiectată. De când a venit actualul val de ger, șase oameni au fost găsiți carbonizați în case.

30 muncitori cazați într-un hotel din orașul Rupea s-au speriat îngrozitor miercuri noapte, când acoperișul clădirii a fost cuprins de foc. Zeci de echipaje de pompieri s-au luptat șase ore cu flăcările ce păreau de nestăvilit. Oamenii au avut noroc și nimeni nu a fost rănit. În schimb, în județul Dâmbovița, o femeie de 83 de ani şi fiul ei, de 45 de ani, au murit în casa cuprinsă de un incendiu violent. Totul s-a petrecut fulgerător.

Iar tragediile au fost, parcă, fără sfârșit în aceste zile friguroase, când mii de oameni au suprasolicitat instalațiile de încălzire.

Un alt bărbat a fost găsit carbonizat în locuință, la Cândești, tot în Dâmbovița.

Iar în Argeș, o bătrână de 93 de ani a murit, după ce jarul din sobă i-a aprins hainele, când punea lemne pe foc.

La Galați, o hală a luat foc de la o sobă lăsată nesupravegheată. Flăcările au cuprins în scurt timp întreaga clădire.

Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, victimele incendiilor mor pentru că inhalează fum. Nenorocirea se întâmplă de regulă noaptea, când oamenii dorm. De aceea, este utilă instalarea unor senzori care detectează creșterile de temperatură sau acumulările de fum și declanșează alarma. Dacă nu sunt acasă, proprietarii imobilului vor primi avertizare pe telefon și, în paralel, poate fi alertat și un dispecerat de intervenție. Investiția costă, dar vă poate salva viața.

Cornel Dorofte, reprezentant al unei companii de sisteme de securitate la incendiu: Sistemele au un preț de la 4-500 de euro, varianta cea mai mică, pentru două-trei camere, până la 1.000-1.500 de euro pentru un imobil ceva mai mare. Sunt soluții, fie cablate cu elemente speciale, care să nu dăuneze designului interior, sau există soluții wireless și se alimentează prin intermediul unor baterii."

Dacă necazul s-a produs, totuși, este obligatoriu să aveți la îndemână un mijloc de stingere. Pe lângă clasicul extinctor, au apărut și pături ignifuge. Costă între 30 și 150 de lei, în funcție de dimensiune. Ca măsura de prevenție, e bine să vă verificați periodic instalațiile electrice.

Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov:Cablurile electrice nu trebuie amplasate sub preșuri sau covoare, corpurile de iluminat nu trebuie atârnate de cablurile electrice."

Iar la tablourile electrice, pompierii recomandă siguranțele automate, care opresc alimentarea cu curent în cazul unui scurt circuit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO