Tradiții românești. În Maramureș, oamenii harnici suretesc, adică se apucă să adune strugurii din vie
E mijloc de octombrie, iar în Maramureș oamenii harnici suretesc, adică se apucă să adune strugurii din vie. E mai mult decât o simplă recoltare.
Se strâng rude și vecini, îmbracă straie populare, iar cei care vin la clacă sunt răsplătiți cu sarmale, gulaș, horincă și gogoși.
Când ziua se încheie, se strâng la joc și se bucură de recolta toamnei. Dar stabilesc și unde vor merge zilele următoare să ajute la culesul viei.
În acest an, familia Han a primit zeci de localnici să ajute la culesul strugurilor. Via se întinde pe 4 ari, dar unde sunt mâini multe, treaba merge repede.
Dan și Dana: "A fost un an foarte bun la struguri, bogat. Când e secetă, cantitatea de zahăr din struguri este mai mare. Astăzi am avut o zi foarte frumoasa, cu soare. Asta-i a 10-a ediție când suntem noi gazde".
”Am luat exemplu, noi cei mai tineri, de la cei bătrâni, și ne mândrim cu straiele noastre care sunt și autentice. Spăcelul care e de 100 de ani, poalele... reprezentăm zona Chiarului.”
Claca de la vie e obicei vechi în zonă. După culesul viilor, oamenii ajută și la pregătirea mustului.
Octavian Pavel, primar Recea: "Prin acest obicei facem claca și mergem la toți cultivatorii de viță de vie și ajutam la suritit.”
Rodica Băbuț, localnică: "Când se termină de cules, ne adunăm la intrarea în vie, unde e spațiu, și facem un joc, un dans și după se pleacă din nou acasă la gazdă, și iar joc și mâncare, cu sarmale și gulaș, până se sfârșește ziua de suret. "