Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de Sărbători. Cum putem reduce risipa alimentară
Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de sărbători, îndeosebi cea gătită de restaurante pentru petrecerile de Revelion.
Deși ar putea fi dată celor nevoiași ori centrelor de îngrijire, legea care reglementează această situație nu este suficient de clară. Există însă și excepții iar alimentele ajung acolo unde este mai mare nevoie de ele.
Restaurantele fac eforturi să reducă risipa alimentară, însă nu pot salva toate preparatele rămase după revelion.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Le este mult mai ușor să doneze mâncarea nevândută restaurantelor cu livrare la domiciliu. De la bun început alimentele sunt astfel gătite și porționate încât să poată fi puse în caserole speciale pentru transport. Un astfel de lanț de restaurante donează încă de acum doi ani alimente unei fundații umanitare.
Alexandru Negrea, proiect manager: „Procedura e foarte simplă. Noi închidem anumite locații de livrare la domiciliu în jurul orei 21:30 și atunci undeva în jurul orei 21 noi cam știm ce porții vor rămâne, le trimitem celor de la fundație adresele de unde pot ridica și numărul de porții.”
Fundația ridică produsele și le duce acolo unde e mai multă nevoie de ele. Colaborează acum cu 15 restaurante din mai multe orașe.
Alina Baicu, președinte fundația „Unu și Unu”: „Ceea ce au de făcut este foarte simplu: seara, la închierea programului, mâncarea ce le-a rămas în oală pregătită, să o pregătească în caserole, să o pună într-o pungă și să ne anunțe că au produse rămase, iar noi ne ocupăm de tot ce înseamnă partea logistică, adică preluăm mâncarea de la restaurante și o ducem către beneficiarii noștri.”
Multe localuri se tem să colaboreze cu astfel de organizații pentru că normele de aplicare ale legii risipei alimentare nu sunt clare.
Gabriel Sescu, președintele Băncii de Alimente: „Legea 2017/2016 de combatere a risipei alimentare prevede printre altele și preluarea de produse preparate din zona de horeca și donarea lor, dar din păcate nu sunt norme pentru așa ceva, care să prevadă acest transfer și nefiind ceva foarte clar, de atunci lumea evită.”
Din păcate, România este pe locul 1 în topul risipei de alimente în Europa.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Nu avem o legislație adaptată, deci guvernul trebuie să facă mult mai mult din punct de vedere legislativ pentru tot lanțul, adică de la producători, distribuitori până la consumator și bineînțeles faptul că nu se explică suficient că trebuie să ne schimbăm mentalitatea.”
Potrivit celor mai recente date Eurostat, în aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare sunt aruncate în fiecare an în România.