Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară

Brânzeturi

Românii sunt în topul european al risipei: aruncă deseori alimentele la gunoi, chiar dacă nu au expirat. În căutare de soluții, o echipă de studenți de la Iași a reușit să creeze brânzeturi noi cu ajutorul cojilor de fructe și legume.

Alături de ele, tinerii au folosit condimente inedite și plante bogate în nutrienți. Iar creațiile culinare au încântat și gustul și privirile celor care le-au încercat.

La prima vedere, bunătățile par proaspăt expuse într-un magazin de brânzeturi franțuzești. În realitate, sunt produse la Iași și conțin câteva ingrediente care, pentru mulți dintre noi, sunt doar resturi alimentare.

Pe lângă faptul că produsele prezentate ajută la combaterea risipei alimentare, sunt și sănătoase, spun studenții.

Tudor George Plop, student Facultatea de Agricultură:„Încercăm să adăugăm... în acest caz, spirulină. Știm că spirulina este consumată de obicei de persoanele care doresc un stil de viață mai sănătos.”

Citește și
Dus rece
De ce nu e indicat dușul rece pe caniculă. Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta

Șef lucrări Roxana Rațu, Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad"Iași: „Pe partea de subproduse am reintegrat coajă de ceapă roșie, coajă de morcov negru, coajă de morcov normal, coajă de roșie. Sunt produse care de regulă se aruncau, sunt produse care generează deșeuri, cantități de deșeuri foarte mari."

Șef lucrări Dr. Marius Ciobanu, Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad": „Întotdeauna încercăm să reducem risipa alimentară. Și, mai mult decât atât, încercăm să valorificăm toate rezidurile care rămân în urma procesării."

Și marile lanțuri de restaurante din HORECA încearcă să combată risipa alimentară.

Bogdan Gurguță, bucătar: „Folosim cojile de legume, ba le uscăm să le facem o pudră, ba facem un pireu. În bucătărie nu se aruncă nimic și noi bucătării încercăm să respectăm cât mai mult această temă.”

Potrivit Comisiei Europene, românii aruncă aproximativ cinci milioane de tone de mâncare în fiecare an. Asta ne clasează pe locul 9 în topul european al risipei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
De ce nu e indicat dușul rece pe caniculă. Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta
De ce nu e indicat dușul rece pe caniculă. Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta

Dușul rece pare o soluție rapidă în zilele toride, dar pe caniculă poate pune un stres suplimentar asupra organismului. Contrastul brusc de temperatură are efecte nedorite asupra sănătății.

 

 

 

 

De ce protestează un tânăr rom împotriva Dianei Șoșoacă. ”Voi pune cortul în faţa CNCD şi vom sta acolo, toţi romii”
De ce protestează un tânăr rom împotriva Dianei Șoșoacă. ”Voi pune cortul în faţa CNCD şi vom sta acolo, toţi romii”

Un tânăr rom din Vâlcea anunță că va protesta în fața CNCD, alături de toată counitatea sa, până când Diana Șoșoacă va fi pedepsită pentru glorificarea legionarilor. Tânărul spune că membri ai familiei sale au murit în Holocaust.

Prima ţară din UE care interzice ţigările electronice de unică folosinţă. Ce urmează în statele europene
Prima ţară din UE care interzice ţigările electronice de unică folosinţă. Ce urmează în statele europene

Foarte populare în rândul tinerilor pentru că oferă o gamă largă de arome, ţigările electronice de unică folosinţă vor fi interzise în Belgia de la 1 ianaurie 2025, aceasta urmând să fie prima ţară din UE care interzice aceste dispozitive, relatează AFP.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.