Tinerii care nu au voie să aibă telefon, maşină sau iubită dacă vor să înveţe o meserie
Dacă aveți drum prin Sibiu și faceți o plimbare pe străduțele înguste ale orașului, puteți întâlni calfe călătoare. Este vorba despre meșteșugari care umblă prin lume pentru a-și perfecționa tehnica.
Curioșii pot interacționa cu acești tineri prietenoși, care abia așteaptă să primească o mână de ajutor și să dezvăluie secrete din aventura lor, care durează câțiva ani. Cei 25 de oaspeți pricepuți vor sta o lună în Transilvania.
Tinerii meşteşugari repara tâmplăria veche sau domolesc fierul încins cât e ziua de lungă. Nu oricine poate deveni însă calfă.
ANDA GHAZAWI, coordonatorul programului Calfele Călătoare: "Trebuie să fii necăsătorit, nu ai voie să ai telefon, maşina. Mai mult sau mai puţin trebuie să renunţi la posesii materiale, să porţi costumul tipic de calfă. Călătoria durează între 3 şi 5 ani."
Calfe călătoare mai există în ţări cu tradiţie precum Germania, Elveţia, Franta şi Austria. Din 2002, Biserica Evanghelică din Sibiu a pus la dispoziţie o casă în centrul vechi pentru calfele care aleg să poposească şi în Transilvania.
Astfel de scene care amintesc de vremuri demult apuse au loc pe străzile din Sibiu, unde au poposit calfe venite din întreaga lume. Cei care au avut deja ocazia să le cunoască sunt încântaţi de experienţă.
Oaspeţii pricepuţi muncesc fără oprire şi pregătesc o surpriză unor copii dintr-un sat de la marginea Sibiului. Vor să construiască un loc de joacă pentru ei - iar spaţiul prinde deja contur.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, biserica, job, program, calatoare, calfe, meserie,
Dată publicare:
11-08-2019 09:08