Cum încearcă autoritățile să-i convingă pe elevi să aleagă și școlile profesionale
Profesori, elevi și consilieri școlari merg prin sate şi comune, pentru a-i convinge pe copiii care termină clasa a opta să-și aleagă o meserie și să meargă la școlile profesionale.
Mai ales că pe piața muncii este mare nevoie mare de mecanici, sudori, strungari, ingineri, fermieri, bucătari sau ospătari.
Mai mulţi elevi şi profesori le-au povestit copiilor din clasa a 8-a, din comuna Comarna din Iaşi, ce beneficii sunt la şcolile profesionale. Accentul este pus mai mult pe practică, în prezenţa specialiştilor, spre deosebire de şcolile... normale.
"Am ales această meserie pentru că e foarte căutată pe piaţa muncii, în ţară cât şi în străinătate. E o meserie de viitor”, spune un elev.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Am luat decizia să merg la colegiul tehnic, mecanic auto, pentru că îmi plac maşinile”, a spus un alt elev.
În domeniul agricol, elevii sunt preluaţi de fermieri. Aceştia le asigura un loc de practică, echipament de lucru, masă, cazare şi o bursă de 200 de lei. La rândul lui, şi statul dă o bursă de 200 de lei.
"La învăţământul dual au avantaje, avem parteneri 14 fermieri din Iaşi, Neamţ, Botoşani”, spune Costel Florea, profesor inginer Liceul Agricol Miroslava.
Şi şcolile care pregătesc specialişti în domeniul serviciilor caută elevi. Pe piaţa muncii e mare nevoie de bucătari şi chelneri.
"Noi dezvoltăm model de educaţie german. În Germania, implicarea agenţilor economici este mai activă, mai dinamică şi au o politică naţională bine implementată”, spune Laura Cârstea, director Liceul Economic "Virgil Madgearu" Iași.
Inclusiv specialişti în recrutare au venit cu caravana meseriilor. Mai ales că, potrivit legii, adolescenţii de peste 16 ani pot lucra legal, part-time.
"Nevoia este acută de meseriaşi pe piaţa muncii, de strungari, frezori, ingineri. Investim în ei”, spune Cristina Onofrei, specialist recrutare.
În Botoşani, învăţământul dual are noi domenii acreditate, precum panificaţie, tâmplărie şi comerţ.
"Este o muncă dificilă pentru a-i convinge pe elevi că şi a învăţa o meserie este foarte importantă, poate mai important decât a urma un liceu teoretic”, spune Dumitru Dohotariu, director Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuță" Botoșani.
"Angajatorii doresc să încadreze cel mai mult pe domeniul construcțiilor. În industrie sunt la mare căutare sudorii ori strungarii, pe servicii operatorii doresc ospătari, bucătari, vânzători”, Adriana Sârghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași.
În România, aproape 7 din 10 angajatori se plâng de lipsa forţei de muncă. Tocmai de aceea ei investesc în recrutare şi cursuri specializate de 4 ori mai mult decât patronii din restul Europei, potrivit Eurostat.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, meserii, munca, piata muncii, meseriasi,
Dată publicare:
30-05-2019 07:20