Temperaturi extreme în România. S-au raportat depășiri ale nivelului de ozon, ca efect al radiațiilor ultraviolete dăunătoare
A fost o zi de foc, mai ales în cinci județe toropite de codul roșu de caniculă. Dar sunt așteptate, în alte zone, furtuni și chiar grindină.
În plus, vom avea parte, iar, de praf saharian, avertizează meteorologii.
Din cauza radiațiilor ultraviolete, a fost depășit, în unele regiuni, nivelul de ozon, ceea ce ar putea crea celor sensibili probleme respiratorii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În orașele din sudul țării termometrele au arătat și 40 de grade la umbră.
Bătrân: „Aproape fac 85 de ani și parcă așa multe zile cu temperatură așa mare nu am întâlnit”.
Din cauza căldurii, asfaltul aproape că s-a topit sub roțile camioanelor. Așa că șoferii de TIR din Calafat au fost trași pe dreapta și obligați să aștepte în parcări până spre seară, când va fi mai răcoare.
Șofer: „Minunat, mai bine de așa nu se poate, venim din Polonia, mai aveam două ore și ajungeam și noi”.
Cinci județe din sudul și centrul țării s-au aflat sub cod roșu de caniculă. Meteorologii spun că duminică, alte zone, din nord-vest, vor fi răvășite de furtuni cu grindină.
Oana Catrina, meteorolog: „Un front atmosferic rece care a traversat și Europa centrala va aborda țara noastră. Vijelii puternice, vorbim la rafală de viteză de 70-90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale, descărcări electrice, iar cantitățile de apă apreciem în intervale scurte sau prin acumulare vor depăși 25-40 l/mp sau izolat chiar 50 l/mp”.
Pe de altă parte, este așteptat și un nou episod de praf saharian. Și asta pentru că o nouă masă de aer încărcată cu particule de praf din nordul Africii se apropie de țara noastră. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele în care va ploua, iar de luni, scăpăm de aceste probleme.
Din cauza temperaturilor extreme, specialiștii de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului au înregistrat depășiri de ozon la stația de monitorizare a calității aerului din Balotești. Depășirile apar ca efect al radiațiilor ultraviolete, care sunt dăunătoare.
Ozonul este un gaz foarte oxidant, reactiv, cu miros înecăcios, care la nivelul solului formează așa numitul smog fotochimic, o ceață artificială poluantă. Situația s-ar putea repeta oricând în aceste zile de foc.
Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii de Mediu: „Efectele asupra mediului sunt degradarea solului, atrofierea vegetației din zona urbană. În ceea ce înseamnă efecetele asupra sănătății, această depășire a pragului de ozon poate avea efecte asupra tractului respirator. Este recomandată evitarea plimbării în arterele circulate”.
Săptămâna viitoare vor fi ploi izolate în centru, nord și la munte. Însă valul de căldură va persista în regiunile sudice, cu temperaturi de până la 37 de grade.