Un val de praf saharian „de o intensitate excepțională” lovește Europa. Ce se întâmplă în România
Valul de praf saharian este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni, dar a fost catalogat având „o intensitate excepțională” de către Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene.
Valul de praf a călătorit prin cea mai mare parte a Spaniei pentru a ajunge în sud-estul Franței, Germania și colțul de sud-est al Marii Britanii, conform Sky News.
A adus ceruri brumate și apusuri de soare colorate în multe regiuni, lăsând depozite de praf pe mașini și ferestre. Dar a adus și poluarea aerului cu particule mici „PM10” - care sunt suficient de mici pentru a fi inhalate - depășind pragul sigur al UE în unele regiuni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Oamenii din sudul și estul Spaniei au fost lăsați să respire un aer deosebit de murdar, iar în unele stații s-au înregistrat concentrații de PM10 de patru ori peste limita sănătoasă.
Ultimul episod, care a început pe 6 aprilie, este al treilea de acest fel care ajunge în Europa în ultimele săptămâni.
Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus al UE (CAMS) a numit actualul val de praf „de o intensitate excepțională”.
Cele două valuri de praf anterioare au rămas mai mult timp în sud, deasupra Mediteranei și Europei de sud, deși unele reziduuri au fost găsite pe mașini chiar și în Scandinavia, în martie.
Se așteaptă ca episodul să se încheie progresiv, ajungând în Suedia, Finlanda, statele baltice și nord-vestul Rusiei, a spus CAMS.
Meteorologii au anunţat, marţi, că circulaţia aerului deasupra continentului european nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf deasupra României, în intervalul 9 aprilie, ora 17:00 – 11 aprilie, ora 18:00.
„În perioada 9 aprilie, ora 17.00 – 11 aprilie, ora 18.00, circulaţia aerului deasupra continentului European nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României”, a transmis, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie, scrie News.ro.
Sursa citată a precizat că în perioada avertizării nu vor fi precipitaţii.