Medicii le-au recomandat celor cu probleme respiratorii să stea în case din cauza prafului saharian
Norul de praf saharian care a răvăşit sud estul Europei a ajuns şi în România. Am găsit cu toţii miercuri dimineaţă un noroi roşiatic pe ferestre şi pe maşini.
Peisajul putea fi confundat uşor cu cel de pe planeta Marte, după cum l-au descris meteorologii care au studiat fenomenul. La noi, în particular, a plouat torenţial, aşa că apa a adus toată murdăria la sol. În zona de sud, medicii le-au recomandat celor cu afecţiuni respiratorii să poarte măşti de protecţie.
O mare cu praf din Sahara a acoperit sud-estul Europei care aducea miercuri cu planeta roşie. Primii care s-au speriat au fost grecii din Atena şi până în insula Creta.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Câţiva români aflaţi în vacanţa au fost surprinşi de fenomen. Între aceştia actorul Mihai Mărgineanu.
Mihai Mărgineanu: „A trecut un front de joasă presiune care vine din Africa, a trecut peste insulele grecești, eu sunt acum în insulele saronice. Închipuie-ți că te-ai afla lângă unul care bate covoare pe bătător, cam așa se simte, când inspiri foarte puternic pe nas îl simți și îl guști pentru că evident suntem pe mare este și un pic sărat.”
Particulele fine de praf saharian au fost purtate de vânt în ultimele 24 de ore de la peste 2 mii de kilometri depărtare, tocmai din nordul Africii. Norul a străbătut Marea Mediterană şi a afectat pe rând Italia, Grecia, Cipru, România şi Republica Moldova. Praful a fost ridicat de curenţii de aer cald la peste 3 mii de metri altitudine şi a intrat în ţara noastră, iniţial prin regiunile sudice.
Iris Răducanu, meteorolog ANM: „Traiectoria lui a fost direct de la Sud la Nord şi atunci şi concentraţiile au fost mai mari. Praful a putut fi observat pe parcursul zilei de Marţi şi Miercuri, acolo unde au fost şi precipitaţii în sud-estul României, unde şi concentraţiile au fost mai mari.”
Deasupra României, masa de aer cald încărcată cu nisip s-a ciocnit de o masă de aer rece. Aşa că a început să plouă, pe alocuri torenţial, iar apa a adus la sol particulele de roşiatice, care în final s-au transformat în noroi.
La Galați, unde fenomenul a fost mai intens, medicii le-au recomandat celor cu probleme respiratorii să iasă cât mai puţin din case.
Dr. Claudia Scorpan, Spitalul de Pneumoftiziologie Galați: „S-ar putea că impactul să fie la nivelul sferei ORL. Sfătuim pacienții pulmonari să poarte mască.”
Praful saharian a fost mană cerească doar pentru proprietarii de spălătorii auto, unde şoferii au stat la coadă.
Potrivit meteorologilor, vântul a purtat norul de praf spre nord-estul ţării, iar la ora 16 a ieşit din spaţiul nostru şi s-a îndreptat spre Republica Moldova.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, africa, masini, ploaie, praf saharian,
Dată publicare:
24-04-2024 19:00