Alertă meteo. Vine un nou val de praf saharian peste România, însoțit de furtuni și vijelii. Cod galben și cod portocaliu
Autoritățile din România au transmis, sâmbătă, că un nou val de praf saharian va ajunge în țara noastră, chiar în acest weekend.
Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 22 iunie (sâmbătă) ora 12 – 24 iunie (luni) ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, ”va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Depunerile de praf vor putea fi observate îndeosebi în zonele și în intervalele în care va ploua.
Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.
Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară.
COD GALBEN de vijelii
Potrivit ANM, în perioada 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 10, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.
COD PORTOCALIU de vijelii
De asemenea, în perioada 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 6, în Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.