Țara în care ceapa a ajuns o legumă de lux. Nici în România producția de ceapă nu ajunge să acopere nevoia de consum
Un român consumă anual cel puțin 22 de kilograme de ceapă - legume nelipsite, din orice cămară și care în Filipe a ajuns un lux.
Suprafețele cultivate sunt însă tot mai mici de la an la an, așa că inevitabil importăm ceapă din Olanda, Turcia ori Spania. Ceapa nu se bucură de subvenții de la stat, cum se întâmplă în cazul usturoiului sau al tomatelor.
Recoltată la sfârșit de septembrie, apoi lăsată să se usuce, ceapa se pătrează cel mai bine în funii împletite, spun agricultorii. De pe o suprafață de 500 metri pătrați, o familie din Alba recoltează câteva sute de kilograme.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"-Asta îi sămânță din bătrâni, renumita ceapă de apă, renumita ceapă de Șard. Are gustul bun, nu pișcă în primul rînd, deci și copiii pot să o consume.
-Cam câte kg intră într-o cunună?
-5-6 kg.”
Ana Maria Silcău – producător: "Vin oameni care cumpără pentru Belgia, Franța, Spania, Italia, SUA și cantitate foarte mare și în Germania."
Un acest producător din Cluj a recoltat 16 tone de ceapă de pe 3.000 de mp anul trecut. Pentru că subvenții nu există pentru această cultură în câmp, omul a mizat pe ceapă verde și alte legume în seră.
Romulus Andrei Tegzesiu, producător: "Avem alte culturi mai profitabile.”
La nivel național suprafața cultivată cu ceapă a scăzut în ultimii ani și a ajuns sub 30 de mii de hectare în 2021.
Nicu Spineanu, consilier Direcția Agricolă Alba: "Un program care să îi ajute ar fi binevenit pentru că ar putea să își cumpere utilaje. Cultura usturoiului și a cepei sunt asemănătoare."
Unde se exportă ceapă românească
Ceapa românească este exportată în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și cantități foarte mici în Belgia. În acelasi timp importăm de aproape 40 de ori mai mult decât exportăm. În consecință, prețul cepei a crescut din ianuarie până în noiembrie cu 30%.
Conf. Univ. Dr. Ionela Gavrilă Paven, economist UAB Alba Iulia: ”Producția de ceapă nu ajunge să acopere nevoia de consum. Ceea ce ar trebui să pună un accent pe eforturile de a crește capacitatea internă de producție."
Pentru a exporta pe o piață extracomunitară ar trebui să avem o recoltă mai mare, producătorii să se unească în cooperative sau asociații, iar statul sa ii ajute.
Felix Arion, Directorul Asociației AgroTransilvania Cluster: "Ar trebui ambasada și reprezentanții noștri comerciali din zonele respective să fie cei care. Să ne intermedieze accesul nostru pe acele piețe."
În Filipine, de exemplu, ceapa a ajuns o legumă de lux și se vinde cu peste 12 euro kilogramul.