Românii risipesc mai puțină mâncare și aruncă mai puține ambalaje decât în anii trecuți. Care sunt motivele
Au avut și scumpirile o parte bună. Anul acesta de Crăciun am fost mai cumpătați. Se vede inclusiv din faptul că între blocuri nu s-au mai strâns mormane uriașe de resturi.
Potrivit celor care administrează firmele de salubritate, față de sărbătorile trecute am aruncat cu 20% mai puțină mâncare.
La fel s-a întâmplat și cu ambalajele. Au risipit mai puțin, inclusiv magazinele și restaurantele care s-au aprovizonat și au gătit cu mai multă atenție.
După trei zile de pauză, mașinile de gunoi s-au întors printre blocuri.
150 de tone de gunoi. Atât au strâns gunoierii într-o singură zi de la locuitorii Sectorului 6 al Capitalei. Sunt doar deșeuri reciclabile. Pe lângă acest gunoi, firma de salubritate a adunat de două ori mai multă mâncare aruncată - adică 350 de tone.
Chiar și așa, mormanul este mai mic ca în anii trecuți. Scumpirile au mai domolit implusul oamenilor de a cumpăra peste măsură, iar la tomberon au ajuns mai puține sarmale, de pildă.
Alexandru Predoi, reprezentantul uni firme de salubritate: „Oamenii aruncă din ce în ce mai puțină mâncare, cel puțin în partea de colectat separat, iar dacă vorbim de catitatea generală generată la nivel de gospodării, cel puțin la noi, în Sectorul 6, există o scădere de 10% față de anul 2022, global, pe tot anul”.
La rândul lor, comercianții și cei din domeniul ospitalității și-au făcut mai atent stocurile. La o stație de sortare din Ștefăneștii de Jos ajung mii de tone de ambalaje de la marile companii din Capitală. După Crăciun ghenele nu s-au mai umplut ca altă dată.
Marius Borojan, directorul adjunct al unei firme de colectare și sortare deșeuri: „Observăm o schimbare și anume o scădere din punct de vedere al volumului, undeva la 10%-15% al cantităților generate. Puterea de cumpărare a consumatorului a scăzut în ultimul timp. De asemenea, vorbim de o gestionare mult mai corectă a deșeurilor de ambalaje care sunt colectate și sortate selectiv”.
Pe de altă parte, măsurile luate în ultimul timp pentru reducerea risipei au început să schimbe și deșeurile care ajung în stațiile de sortare. Plasticul, atât de nociv pentru om și mediu, a fost surclasat de carton și aluminiu.
Laurențiu Petre, managerul unei firme de colectare și sortare deșeuri: „La plastic, pe partea de ambalaj, în special lădițele pentru transportul legumelor și a fructelor, sunt mai puține. Dar pe partea de pet și folie, încă nu se simte o scădere. A crescut la carton”.
De altfel, în lupta împotriva gunoaielor Franța a anunțat că va interzice de la 1 ianuarie ambalajele din plastic pentru fructele și legumele proaspete din magazine.
Sursa: Pro TV
Etichete: ambalaje, reciclare, deseuri, mancare, poluare, gunoaie, myimpact,
Dată publicare:
28-12-2023 19:40