Poluarea aerului și aparatele de vapat dăunează în aceeași măsură: „Pot să producă cancere de limbă”
Cum ajunge poluarea în plămâni. Trece prin cavitatea orală, prin nas, prin structurile gâtului. Poluare înseamnă inclusiv aparatele de vapat, pe care nu le considerăm la fel de periculoase precum țigările.
Vedem poluarea din marile orașe direct pe mucoasa respiratorie, o găsim și în nas și în plămâni. Apare inflamația cronică, iar pe inflamația cronică, alergenii sunt și mai agresivi.
prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL: „Aceste particule se fixează foarte bine pe alergeni și sporesc gravitatea reacției alergice. Acest polen vine învelit într-un strat de praf, cu siguranță va fi mai agresiv, motiv pentru care și manifestările noastre respiratorii sunt mai agresive.
La livel nasului, noi avem un filtru și un foarte important schimbător de căldură. Acest filtru al nasului nu mai face față acestui flux mare de gudroane și noxe, motiv pentru care se îmbolnăvește, prima etapă sunt bolile inflamatorii.
Semnele care trebuie să atragă atenția sunt o înfundare a nasului, eventual la una dintre nări, mici sângerări, care nu se mai potolesc, tulburări de înghițit, răgușeala, în cazul laringelui. Orice răgușeală mai mult de trei săptămâni trebuie investigată la medic specialist.”
La poluarea asociată unui oraș se adaugă exponențial auto-poluarea. Vorbim despre țigări. Dar și despre aparatele de vapat.
prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL: „Mai există ideea că aceste noi țigări, care nu fac fum, fac doar căldura, acest vapat este mai puțin nociv, nu este adevărat. Sunt deja studii care arată că și ele pot să producă cancere de limbă, de cavitate orală și de laringe.
E o amăgire pentru fumător că aceste dispozitive sunt mai puțin nocive. Dacă fumează și au senzația că nu au pățit nimic în doi ani, devin din ce în ce mai curajoși și măresc consumul de țigări.”
Înainte de gât, fumul de țigară lovește cavitatea orală.
dr. Marius Balaban, medic stomatolog: „Fumatul în toate formele lui: vaping, fumat, pipă. Orice problemă, orice sângerare, orice inflamație poate fi un semn de probleme mai grave pe termen lung. Dacă apare o ulcerație, o zgârietură, putem să conștientizăm.”
Bolile grave ale cavității orale, ale nasului, faringelui, laringelui se constată la tineri de 30 de ani. Explicația e poluarea. Și auto-poluarea, adică fumatul.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, poluare, doctor de bine, tigari, sanatate, vaping, ORL, limba, myimpact,
Dată publicare:
03-11-2023 08:09