România riscă să fie din nou dată în judecată de Comisia Europeană. Gunoaiele sufocă terenuri întregi și ape din toată țara
Deșeurile care sufocă terenuri întregi și ape din toată România ne aduc nu doar poluare, ci și sancțiuni dure din partea Comisiei Europene, care este la un pas să ne dea din nou în judecată pentru proasta gestionare a gunoaielor.
Nu este clar nici ce deșeuri reciclăm, iar pe mulți fabricanți încă nu-i interesează nici ce se întâmplă cu ambalajele produselor lor după ce nu mai sunt folosite. Dacă nu luăm măsuri urgent, ajungem să plătim amenzi usturătoare.
Comisia Europeană este pregătită să ne dea în judecată, din nou, pentru proasta gestionare a deșeurilor. A declanșat o nouă procedură de infringement.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „Nepunând în aplicare legile europene aduci un prejudiciu cetățeanului. În România, de la an la an, se adună tot mai multe deșeuri, pentru că nu reușim să ne refolosim, să reparăm”.
România ar fi trebuit să se alinieze legislației europene în privința deșeurilor încă din 2020, dar nici până acum nu și-a îndeplinit această obligație.
România „primește” tot mai mult gunoi din afară
Nu este pentru prima dată când deșeurile din România intră în vizorul oficialilor europeni. În urmă cu trei ani, Comisia a deschis o altă procedură de infringement. România ar fi trebuit atunci să-și închidă și să ecologizeze vechile gropi de gunoi.
Nu s-a întâmplat acest lucru. Zece gropi de gunoi încă sunt deschise. Drept urmare, Comisia ne-a dat în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care ne-a condamnat la plata a 30.000 de euro oe zi până când vom închide toate gropile neconforme.
Că legislația noastră are încă portițe de care profită unii o arată și capturile de deșeuri care se fac la granițe. Numai săptămâna aceasta au fost blocate la intrarea în țară, la vămile Borș și Nădlac, 70 de tone de gunoaie. Anul acesta, în total au fost descoperite în vami 4.000 de tone de deșeuri de tot felul, cu peste 50% mai mult față de 2022, Cu alte cuvinte, importăm gunoi.
Din moment ce nu toate transporturile de deșeuri sunt controlate, cantitățile trecute ilegal sunt, de fapt, mult mai mari și se adună si gunoaiele care poluează câmpuri și ape din toată țara - de la anvelope uzate, motoare, plastic, carton, hârtie, componente auto, până la electrocasnice și textile.
Pe de altă parte, Parlamentul și Consiliul UE au ajuns la un acord ca țările membre să nu mai exporte deșeuri, de exemplu plastic, spre țări care nu le pot procesa.
Reporteri: Camelia Donțu, Laura Culiță, Cătălin Covrig.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, Comisia Europeana, gunoi, myimpact,
Dată publicare:
17-11-2023 19:35