Poluarea în New Delhi, la un nivel record. Experții avertizează că viața locuitorilor s-ar putea scurta cu 12 ani
Calitatea aerului din Delhi a atins vineri niveluri severe, iar un smog dens și toxic a învăluit orașul, marcând începutul unui sezon de poluare care a devenit o catastrofă anuală pentru capitala Indiei.
Școlile au fost închise, iar construcțiile neesențiale au fost interzise în jurul orașului Delhi, deoarece indicele de calitate a aerului din oraș a ajuns la 500 - cel mai înalt nivel de măsurare și de 100 de ori mai mare decât limita considerată sănătoasă de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie The Guardian.
Potrivit oficialilor regionali, o combinaţie sezonieră de temperaturi mai scăzute, o absenţă a vântului şi incendieri ale miriştilor din statele învecinate a determinat o creştere accentuată a poluanţilor atmosferici.
În ultimele zile, statul Punjab a înregistrat o creștere de 740% a numărului de incendii agricole, peste o mie fiind înregistrate într-o singură zi. Alte cauze ale poluării în oraș sunt emisiile auto, construcțiile și arderea gunoiului la uzinele de deșeuri.
????????Delhi pollution severe: Schools closed for 2 days; construction ban, car curbs in place | 10 pointshttps://t.co/nBouDoxlxV
For News on the go, Download HT app. Click https://t.co/byrHGt5ICI
— ASIA αɓc (@Asia_abc) November 4, 2023
Cu toate acestea, se pare că sistemele de avertizare timpurie privind poluarea din Delhi nu au reușit să prezică deteriorarea rapidă și mai accentuată a condițiilor care a avut loc joi.
Cel mai poluat oraș din lume
Delhi, unde locuiesc aproximativ 33 de milioane de oameni, este clasat în mod regulat ca fiind cel mai poluat oraș din lume.
Potrivit indicelui de viață privind calitatea aerului din acest an, întocmit de Institutul de politică energetică al Universității din Chicago, locuitorii din Delhi ar putea avea viața scurtată cu 11,9 ani din cauza aerului de proastă calitate pe care îl respiră.
Medicii din Delhi au declarat că au început deja să observe impactul dăunător al poluării asupra locuitorilor orașului.
„Numărul pacienților cu probleme respiratorii a crescut, mai multe persoane având tuse, răceală, ochi apoși și iritați și probleme respiratorii. Oameni de toate vârstele sunt afectați de acest lucru. Este timpul să purtăm măști și să ieșim afară doar atunci când este nevoie", a declarat Nikhil Modi, medic la spitalul Apollo din Delhi.
Potrivit consiliului central de control al poluării, nivelurile de poluare din Delhi în octombrie au fost cele mai scăzute din 2020 încoace.
În pofida faptului că guvernul din Delhi, condus de partidul Aam Admi (AAP), susține că are un plan de acțiune împotriva poluării, se pare că nu a avut un impact semnificativ asupra scăderii puternice a calității aerului, care afectează viața locuitorilor din Delhi în fiecare an, de obicei între noiembrie și ianuarie.
Printre metodele utilizate de guvernul AAP pentru a combate poluarea se numără stropirea cu apă a drumurilor pentru a reduce praful și construirea a două „turnuri de smog" de 80 de metri înălțime, care costă peste 2 milioane de dolari fiecare, care ar trebui să curețe aerul, dar care au fost considerate de oamenii de știință ca fiind în mare parte ineficiente.