Doua foste iubite ale tanarului din Segarcea infectat cu HIV, depistate cu virusul. Rudele fetelor ii acuza pe medici

Dată publicare: 22-10-2014 13:22
Dată actualizare: 25-10-2014 06:54


Scandalul raspandirii HIV revolta intreg orasul Segarcea. Doua tinere au primit confirmarea ca sunt infectate, dupa ce au intretinut relatii sexuale neprotejate cu Daniel, un tanar infectat cu virusul care provoaca SIDA si care a murit recent.

Rudele fetelor ii condamna pe medicii care nu le-au alertat de cum au aflat ca baiatul este infectat. De cealalta parte, cadrele medicale sustin ca legea confidentialitatii nu poate fi incalcata.

Una dintre fostele iubite ale lui Daniel a aflat de curand ca este si ea infectata cu virusul HIV. Tanara s-a simtit foarte rau de la inceputul verii, insa medicii nu reuseau sa ii puna un diagnostic. Pana acum citeva zile, cand familia ei a facut legatura cu Daniel. Primele teste au iesit pozitive si fata a intrat imediat sub tratament.

Ruda a fetei: "In ultima perioada a fost bolnava de sinuzita, am inteles. Acum si-a mai revenit, mananca."

Si tatal unui baiat din Segarcea nu mai are liniste de o saptamana, de cand iubita fiului sau a aflat ca are un prim test pozitiv.

Tatal unui prieten: "In ziua mortii, s-a depistat de un prieten de-al lui care a vazut certificatul de deces. Si atunci ne-am alarmat si am inceput sa trimitem copiii toti la controale. Si pana sa vina rezultatul, va dati seama cam in ce stare am fost."

Prietena fiului sau a avut si ea o relatie cu Daniel, cu cateva luni inainte ca baiatul sa moara. Se pare ca fata nu stia ca tanarul era infectat.

Tatal unui prieten: "Se mai zvonea prin Segarcea, dar i-a linistit pe toti baiatul, ca nu are. Nu a spus niciodata. Acum am aflat ca a avut mai multe relatii, nu stiu protejate sau neprotejate. Am inteles ca la pomana i-a zis unul dintre prieteni ca de ce nu i-au spus, si a zis ca e de vina sistemul, ca el l-a imbolnavit si ca nu puteau sa spuna. Eu il consider un criminal."

Politistii care s-au sesizat in acest caz au inceput primele audieri, mai ales ca zeci de persoane sunt suspecte ca posibil infectate cu HIV. Anchetatorii vor sa afle de ce tinerele care au intretinut relatii sexuale neprotejate cu el nu au fost anuntate ca Daniel are HIV. La un moment, dat medicul lui de familie a vrut sa le spuna apropiatilor, insa mama lui Daniel l-a amenintat ca il da in judecata in baza legii confidentialitatii pacientului.

 Alexandru Catalin Pusa, avocat: "Daca, de exemplu, Parchetul, Procuratura s-ar fi sesizat in perioada in care pacientul traia, putea sa mearga si sa ceara medicului date despre acest pacient. In rest, medical are obligatia sa pastreze confidentialitatea, in totalitate. Chiar si dupa decesul acestuia."

Iar procurorii ar fi putut incepe o ancheta daca aveau si o plangere din partea unei tinere care sa il acuze ca el in mod intentionat nu se protejeaza. Medicii spun ca legea confidentialitatii este sfanta pentru ei.

Virgil Musta, medic Spit. de Boli Infectioase "Victor Babes" Timisoara: "Sunt situatii in care, pe riscul tau, imbolnavesti pe altii si dup-aia suporti consecintele. Sa luam exemplu un pacient cu infectie HIV. El, teoretic, nu transmite boala, daca tu, ca partener, respecti niste reguli. Necunoscandu-l, trebuie sa faci sex protejat."

Politistii spun ca daca in urma anchetei pe care o fac rezulta ca au fost persoane care stiau ca Daniel are HIV si nu au spus, pot fi trase la raspundere pentru complicitate si tainuire la infractiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobandit.