Acuzatii grave dupa "macelul" copacilor din Kiseleff si Cismigiu. ADP a recunoscut ca nu a avut avizul Ministerului Culturii

Ultima actualizare: 17-07-2016 07:40

Scandalul continua in Bucuresti, dupa ce autoritatile locale au ras cu drujbele peste 100 de copaci sub pretextul ca ar fi fost uscati.

Consilierii generali ai Uniunii Salvati Bucurestiul, in frunte cu Nicusor Dan, acuza ca taierile de saptamana trecuta, de pe Bulevardul Kiseleff sau cele din Herastru si Cismigiu, sunt ilegale.

Acestia sustin ca ar fi fost nevoie, pe langa avizul Directiei de Mediu, si de aprobarea Ministerului Culturii. ADP Sector 1 recunoaste ca nu are aviz pentru interventia in zonele protejate istoric, asa ca tot razboiul s-ar putea muta in instanta.

In urma cu o saptamana, 70 de copaci de pe Kiseleff si alti peste 30 din Cismigiu au fost culcati la pamant cu drujba, pe motiv ca sunt uscati. Nu inainte sa fie fotografiati. Astazi, consilierii generali de la Uniunea Salvati Bucurestiul au acuzat grave ilegalitati.

Nicusor Dan, consilier general USB: "Tot ce s-a facut pana acum, s-a facut de-o maniera populista si heirupista. Dupa orice furtuna, s-au trimis oameni in teren care au taiat in nestire. Notiunea de toaletare nu exista in lumea de specialitate. Deci, copacii nu se toaleteaza, ci se indeparteaza ramurile uscate".

Ana Maria Ciceala, consilier general USB: "Avizele sunt ilegale, pentru ca nu au la baza si un aviz de la Ministerul Culturii. Pe Kiseleff, unde e zona protejata, in Herastrau si in Cismigiu, unde sunt zone protejate istorice, ar fi trebuit sa aiba si avize de la Ministerul Culturii".

Reprezentantii ADP Sector 1 sustin ca, din punctul lor de vedere, avizul Directiei de Mediu a fost suficient.

Valentin Badea, sef serviciu Spatii Verzi ADP Sector 1: "Banuiesc ca, noi facand adresa catre Directia de Mediu, acuma avizarea... na... nu stiu daca era necesar ca noi sa mergem in paralel cu o adresa catre Ministerul Culturii sau Directia de mediu sa transmita mai departe catre Ministerul Culturii."

Parcurile Herastrau si Cismigiu sunt incluse in categoria monumentelor istorice, iar Bulevardul Kiseleff este zona proteja istoric. Asadar, avizul era obligatoriu, potrivit legii.

Ana Maria Ciceala, consilier general USB: "Nu putem spune despre o buturuga, chiar daca vedem o poza, ca acel arbore era mort, chiar daca asta spune primaria. Nu au un plan facut de specialisti pentru inlocuirea lor."

Consilierii USB sustin ca o solutie ar fi transplantearea unor copaci in aceste zone. Procedura pare complexa, insa se practica in capitalele lumii, ba de curand si la noi in tara, la Timisoara.

Conflictul dintre cei de la USB si primariile din Bucuresti s-ar putea muta in instanta, unul dintre motive fiind acela ca nu au acces la actele primariilor. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO