Sute de pești mor în apropiere de Galați. Care este cauza
Sute de peşti mor cu fiecare oră care trece, într-o baltă formată în urma revărsării râului Siret, în apropiere de Galaţi.
Din cauza secetei, ochiul de apă devine din ce în ce mai mic, iar puietul moare în noroiul de pe mal. Ca să îl salveze, autorităţile au nevoie de avize şi autorizaţii legale, pentru care deja nu mai este timp.
Specialiştii vorbesc despre un adevărat dezastru care explică reducerea considerabilă a populaţiei de peşte din râuri şi din Dunăre.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Balta se află în apropierea adăposturilor unei comunităţi de pescari de lângă oraşul Galaţi. Peştele mai mare a murit sau a fost luat de localnici, iar puietul se zbate să supravieţuiască.
Această baltă care nu are mai mult de două sute de metri pătraţi s-a format în urmă revărsării râului Siret. În acest moment clocoteşte pur şi simplu de peşte. Problema este că e secetă şi cu fiecare oră care trece, balta seacă, iar tot acest peşte riscă să moară.
Pescar: „Când creşte Siretul intră apă acolo, când scade Siretul se retrage apa, rămâne o parte şi rămâne puietul. Mult, foarte mult, clocoteşte balta aia. Foarte mult. Aşa rămâne în fiecare an, îl mănâncă păsările, moare şi aşa mai departe.”
Reporter: „Dar nu poate fi salvat?”
Pescar: „Ar putea fi salvat. Să facă un şanţ, eventual, de scurgere, dar trebuie să aibă şi cine."
Pescar: „Vin oamenii şi mănâncă, îl ia.”
Reporter: „Dar nu le e frică să îl mănânce? E bun?”
Pescar: „Nu ştiu. Dacă murea cineva, nu mai mânca."
Specialiştii spun că acest fenomen trist nu face decât să confirme faptul că peştele continuă să se reproducă în număr mare în regiunile de luncă inundabilă. Intervenţia oamenilor, care blochează căile de retragere a apei în albie, produce însă, adevărate nenorociri.
Gabriela Grigoraș, muzeograf acvariu: „Peştele nu a mai putut să se retragă. Există o diferenţă, probabil de cota dintre râu şi această depresiune din zona inundabilă. Şi a rămas captiv acolo. Spunem că nu avem peşti. Vedeţi, imaginea este foarte relevantă: care este potenţialul peştilor de a se reproduce. Nu avem peşti pentru că probabil sunt puţine locurile în care se mai pot reproduce."
Din cauza birocraţiei, intervenţia autorităților în zonă ar fi extrem de dificilă, iar trecerea timpului nu face altceva decât să ducă la moartea unui număr şi mai mare de peşti.
Adrian Alexandru, AJVPS Galaţi: „Ca să salvăm acel peşte trebuie făcută, în primă fază, o notificare către AMPA, după care trebuie primit un aviz de la cei de la AMPA şi invitat un inspector AMPA, pentru a putea deversa peştele în cursurile naturale, pe care noi le gestionăm. Nu avem ce face, astea sunt condiţiile la ora actuală."
În acelaşi timp, lucrările de îndiguire din luncile râurilor, făcute în special în perioada regimului comunist, au dus la reducerea considerabilă a locurilor, unde peştele se poate retrage pentru reproducere.
În cazul de la Galaţi, pescarii încearcă să se mobilizeze pe reţelele sociale pentru a veni în număr mare şi a transporta peştele cu găleţile înapoi în Siret.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, galati, moarte, autoritati, siret, pesti, autorizatie, balti, avize,
Dată publicare:
29-08-2019 16:33