Sute de mii de romani raman fara permis din cauza unei boli putin cunoscute. Intrebarile care ii dau de gol pe suferinzi
De la 1 ianuarie 2016, Romania va fi nevoita sa se alinieze normelor europene. Candidatii care sunt suspectati ca au probleme cu somnul vor fi trimisi la medic, care le va recomanda un tratament.
Domnul Carciumaru foloseste un aparat cu ajutorul caruia se trateaza de apnee in somn de mai bine de 20 de ani. Este sofer si stie ce inseamna sa conduci cand suferi de asa ceva. Spune ca aparatul “e ca un fel de sotie”, fiindca nu se poate desparti de el.
Statisticile vorbesc de aproximativ 800.000 de romani cu astfel de probleme. Iar riscurile sunt uriase, atat pentru ei cat si pentru altii, atunci cand se urca la volan.
Ion Carciumaru: "Plecam cu sotia, aveam fetele la Bucuresti si trebuia sa vin de la Slatina, sunt 200 si ceva de km. Si luam sotia si ma pazea si cand inchideam ochii facea Neluuu! si saream si continuam drumul. Nu e jucarie boala asta, daca nu te odihnesti si pornesti la volan esti inconstient.”
"Intr-un studiu european la care au raspuns 600 de soferi din Romania a reiesit ca 1,7% au avut un accident prin adormire la volan”, spune profesorul Florin Mihaltean de la Institutul Marius Nasta.
Apneea periculoasa este atunci cind bolnavul nu respira peste 10 secunde, de cel putin 5 ori intr-o ora. De aceea, toti cei, care sufera de apnee, moderata sau severa, in somn nu vor mai putea sa obtina carnetul de sofer.
In fiecare an peste 200 de mii de romani incearca sa obtina un permis de conducere sau sa si-l reinoiasca. De la 1 ianuarie 2016 toti acesti oameni vor fi nevoiti sa raspunda la un nou chestionar cu privire la apneea in somn. Medicii spun ca jumatate dintre ei vor fi gasiti suspecti de sindrom de apnee in somn iar acestia vor fi trimisi la un laborator pentru un control de specialitate.
Medicii sustin ca nu va fi simplu pentru pacienti sa ascunda aceasta boala. Pe langa intrebarile de mai jos vor fi si anumite verificari care tin de caracteristici fizice - greutate inaltime, circumferinta abdomenului sau a gatului care pot trada apnea.
Scala de somnolenta Epworth
Cat de des se intampla sa atipiti, sa motaiti sau sa adormiti, in urmatoarele 8 situatii statice :
-Citind in pozita sezand
-Privind la TV
-Sezand inactiv, intr-un loc public (ex: la teatru, cinema, sedinte etc)
-Pasager intr-o masina timp de o ora
-Intins pentru a va odihni dupa-amiaza daca circumstantele permit
-Asezat si discutand cu cineva
-Asezat linistit dupa un pranz fara alcool
-In masina, in timpul unei opriri de cateva minute in trafic