Persoanele supraponderale pot avea probleme cu somnul, din cauza grasimii depuse pe faringe. Cum se rezolva problema
M-am ingrasat un kilogram. Iata ce spun multe persoane si considera ca nu e nici o problema. Insa acel kilogram poate insemna grasime depusa in interiorul organismului.
Iar consecintele pot fi dezastruoase si afecteaza calitatea somnului.
V-ati ingrasat excesiv? Trebuie sa stiti ca straturile adipoase nu se pun doar pe coapse sau pe solduri.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Acestea se formeaza si in interiorul faringelui. Astfel determina apneea in somn.
Am luat 1 kilogram in greutate, spun multe persoane. Modificarile exterioare nu apar mereu. Si, totusi, unde este depozitul de grasime?
"Este limpede ca se depune pe interiorul organismului, acolo unde noi nu vedem, se depune la nivelul piplonei, foita care inveleste la nivel abdominal organele, in jurul inimii", explica nutritionistul Cristina Balanescu.
Abia apoi depozitele apar pe coapse, pe solduri, pe abdomen si pe brate. De la primul kilogram acumulat, exista abordarea optimista.
"Pana ajungem la estetica, e vorba de sanatatea noastra, in faza aceea initiala putem sa stopam depunerea de grasimi la nivelul de organe", a mai spus specialistul.
Putem sa stopam ingrasarea prin dieta controlata si activitate fizica. Daca insa acumularile de tesut gras continua, trebuie sa stiti ca unul dintre cele mai periculoase locuri de depozitare este interiorul gatului.
"Grasimea se depune inclusiv pe partea interioara a zonei faringelui si atunci se ingusteaza toate aceste zone", spune pneumologul Magdalena Ciobanu.
In felul acesta se ingusteaza orificiile prin care intra aerul in plamani. Iar daca si fumati, poate aparea hipoxia. Initial, va simtiti mai obositi. Apoi apar tulburari cardiace, depresii sau tulburari de erectie.
"In realitate, totul porneste de la hipoxie, adica de la scaderea concetratiei de oxigen in sange, iar acesta scadere se datoreaza inchiderii pur si simplu a cailor respiratorii", mai spune Ciobanu.
Acest fenomen se petrece in somn. Diagnosticul se pune dupa ce sunteti conectati timp de 24 de ore la un aparat care va evalueaza capacitatea cardiaca si respiratorie. Daca v-ati decis sa slabiti si sa renuntati la fumat, medicul va poate recomanda si o interventie chirurgicala in sfera ORL.
Tulburarile respiratorii se pot corecta si printr-un dispozitiv care aduce aer cu presiune in timpul noptii.
"Prin urmare, cand omul nu mai respira in timpul noptii, aparatul sesizeaza si ii baga aer cu presiune, se intampla prin intermediul unei masti", a incheiat medicul Magdalena Ciobanu.
In felul acesta, va puteti oxigena corect pana cand reusiti sa slabiti.