Aproape 300.000 de romani ar trebui sa ramana fara permisul de conducere. Afectiunea care a devenit incompatibila cu sofatul
Toti cei care sufera de tulburari grave ale somnului nu vor mai primi carnet. Decizia, luata de parlamentul european, trebuie aplicata de toate statele membre.
In Romania, sunt aproximativ 300.000 de soferi bolnavi care pot adormi la volan, producand astfel accidente grave.
Ne petrecem un sfert din viata dormind, iar multi dintre noi se trezesc obositi, pentru ca sforaie fara sa stie. Unii nici nu stiu ca inceteaza sa mai respire in somn chiar si un minut.
Cele mai intalnite semnale ale apneei in somn sunt: sforaitul, somnolenta, oboseala, iritabilitatea, dar si migrenele. Toate il impiedica pe un sofer sa conduca in siguranta. Din aceasta cauza, Parlamentul European a decis ca cine sufera de apnee severa sau moderata sa NU mai poata obtine permis de conducere.
Reglemantarile vor intra in vigoare si in Romania, in conditiile in care tara noastra e pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan.
De la sfarsitul anului, toti cei care vor sustine examen pentru obtinerea unui permis ori vor dori sa il schimbe trebuie sa mearga la doctor, care sa le dea un aviz ca nu sufera de apnee, adica intreruperi de pana la 1 minut ale respiratiei in timpul somnului.
Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedinte Societatea Romana de Pneumologie: "Se vor pregati probabil niste chestionare de completat inainte de obtinerea carnetului si mai exista o serie de simulatoare care sa fie in functiune si care sa verifice startea de veghe si care pot sa identifice riscul acestor pacienti."
Datele arata ca, in Romania, din 6 milioane de soferi, 270.000 sufera de apnee. Si cum multi nu stiu ca au probleme, s-a inventat si o aplicatie care o testeaza.
Ioana Albert, Manager vanzari aparate respirat: "4% dintre noi putem avea apnee de somn si este strans legata de principalul simptom, sforaitul."
Aplicatia poate fi descarcata gratuit si va ajuta sa descoperiti daca aveti apnee in somn. Trebuie sa raspundeti la cateva intrebari simple, cum ar fi daca sunteti obosit sau adormit ziua si daca sforaiti noaptea. Primiti imediat un raspuns, iar in cazul in care aveti probleme, sunteti indrumat imediat la un medic din zona dumneavoastra.