Superluna din iulie, cea mai mare lună plină din 2022, va putea fi văzută miercuri, 13 iulie
Superluna din iulie, „Buck Moon” sau „Thuner Moon”, va fi cel mai spectaculos fenomen astronomic din luna iulie.
Superluna va fi vizibilă pe cer începând de marți dimineața și până vineri dimineața, însă poate fi observată în toată splendoarea sa, miercuri pe 13 iulie 2022, atunci când luna va fi cel mai aproape de Pământ.
Potrivit observatorului astronomic, „Amiral Vasile Urseanu”, pe 13 iulie 2022, luna se va afla la 357.267 km față de Pământ.
Ce înseamnă „Superlună”
Termenul de “superlună” a fost dat de astrologul Richard Nolle în 1979 și se referă la momentul în care Luna este 90% din perigiu (cea mai mare apropiere față de Pământ).
Petru că Luna va fi aproape de pământ, aceasta va părea mult mai mare și mai strălucitoare și va avea o culoare roșiatică.
Cum poți vedea Superluna din iulie în România
Cei care doresc să observe Superluna din iulie trebuie să privească cerul, miercuri, pe 13 iulie 2022 după ora 21:38.
Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber de români, miercuri seara după ora 21.38.
Dacă va fi senin în momentul în care răsare luna, aceasta va fi mai mare decât de obicei, iar pe măsură ce trec minutele va deveni tot mai strălucitoare.
Superluna din iulie 2022 apare poate fi văzută pe cer puțin mai la sud decât precedenta lună plină și va fi ceva mai aproape de orizont.
Superluna din iulie sau Luna Buck
În anii 1930, în almanahul fermierilor din Maine a fost introdus termenul de termenul de „Buck Moon”.
Potrivit Almanahului, triburile algonchine, actualmente zona de nord est din America au numit luna plină din iulie - „Buck Moon”, deoarece la începutul lunii, căprioarelor le cresc noi coarne.
Altă denumire pe care o foloseau aborigenii este „Thunder Moon” (Luna Tunetului) deoarece în luna iulie au loc cele mai multe furtuni.
Pentru că în luna iulie avea loc seceratul fânului, europenii au denumit luna plina - „Luna Fânului”.
Pe 13 iulie 2022, hidușii și budiștii sărbătoresc „Guru Purnima” (Luna Plină Guru). Potrivit tradiție, Luna Pină Guru îi ajută pe oameni la „purificarea minții”. Tot de Luna Plină Guru au loc ceremonii pentru venerarea maestrului Guru.
Budiștii Theravada denumesc luna plina -„Asalha Puja”, cunoscută și sub numele de Ziua Dharmei sau Esala Poya și atunci este organizat un festival important care celebrează prima predică a lui Buddha.
„Luna tripletă” în 2021
În 2021, oamenii au avut parte de trei fenomene astronomice: Luna plină, superlună și o eclipsă toatală de lună. Toate cele trei fenomene astronomice s-au produs în același timp, miercuri pe 26 mai 2021.
Potrivit NASA, luna tripletă a putut fi observată în partea de vest a Statelor Unite ale Americii, în vestul Canadei, Mexic și în zone din America Centrală, America de Sud și Asia.
În România, luna plină s-a produs la 11:46, iar fenomenul de tripla lună a fost văzut între 14:11 și 14:26.
Sursa: NASA
Etichete: superluna, Thunder Moon, Buck Moon, fenomen astronomic,
Dată publicare:
12-07-2022 11:12