Tripletă lunară rară, vizibilă miercuri pe cer. Eclipsă totală, lună plină şi superlună
Luna plină, o superlună şi o eclipsă totală de Lună au loc în acelaşi timp, miercuri, potrivit NASA, iar tripleta rară va putea fi observată în vestul SUA, vestul Canadei, Mexic, mare parte din America Centrală, părţi din America de Sud şi din Asia.
Fenomenul va fi transmis online, conform News.ro.
„Oamenii din Hawaii şi Insulele Aleutian vor putea vedea eclipsa în întregime - va fi un adevărat spectacol pentru ei”, a spus Bill Cooke, care conduce Meteoroid Environments Office al NASA din Huntsville (Alabama), citează NBC News.
Eclipsa conicide cu „superluna”, aşa cum este denumită luna plină care se află la cel mai apropiat punct de Pământ pe orbita eliptică. Luna plină din mai este cunoscută, în folclor, ca „luna florilor”, deoarece este momentul anului când apar florile de primăvară.
Şi pentru că eclipsele de lună sunt uneori denumite „luni sângerii”, deoarece satelitul natural ia o culoare roşiatică atunci când trece prin umbra Pământului, evenimentul de săptămâna aceasta este numit „superluna florilor sângerie”.
Eclipsa totală de lună este prima care are loc cu o superlună în aproximativ şase ani, potrivit NASA. Următoarea dată la care o eclipsă de lună va fi vizibilă în mai multe părţi din lume, inclusiv în România, este 16 mai 2022.
Eclipsa de miercuri va începe la ora României 11:46 şi faza totală va avea loc între 14:11 şi 14:26.
Agenţia Spaţială Europeană şi Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization din Australia vor transmite în direct fenomenul pe ESA Web TV. Virtual Telescope Project, cu sediul în Italia, îl va transmite de asemenea pe site-ul său.