Studenții care au terminat facultatea în pandemie, ”o generație cum nu au mai fost altele”

Ultima actualizare: 20-07-2020 10:41

Zece săptămâni ne despart de noul an universitar, pregătit “în orb” de profesori. Ministerul Educației a cerut deja rectorilor din toată țara trei scenarii, în funcție de o evoluție moderată, intensă sau gravă a numărului de îmbolnăviri cu noul virus.

Vom avea cel puțin o parte din cursuri desfășurate online, anunță cu diplomație membrii senatelor universitare.

Cu multe incertitudini- pentru calitatea pregătirii studenților- cred proaspeții absolvenți ai Politehnicii.

Mihnea Costoiu: ”Sunteți o generație cum nu au mai fost altele până în acest moment. Generația care a prins, fără voia ei, răscrucea de drumuri”.

În fața pericolului, Politehnica le-a permis și studenților din anii terminali să parcurgă ultima parte a drumului către profesie de la distanță.

Cristina Orbeci,: ”Sigur că nu este cea mai fericită metodă de a învăța chimie aplicata, pentru că... e aplicată. Prin excelență, este o știință experimentală”.

Reporter: Cum este să dai ultimele examene înainte de absolvire fără să fii fizic acolo?
Student: Greu, greu... înțelegeam mult mai mult când profesorii erau fizic și ne explicau la tablă”.

Și totuși, chiar în pandemie au fost și studenți care au venit în laboratoare și au făcut dezinfectanți și măști pentru spitale. 

Facultatea recent încheiată de absolvenții din spatele meu produce specialiști pentru industria alimentară, dar și chimiști pentru industria farmaceutică.

Sunt acei oameni care inventează și probează noi molecule de medicamente, dar și vaccinuri pentru boli recent apărute. 

Alături de colegii mai în vârstă vor da adevăratul examen abia când lumea va depăși cele mai dificile momente din ultima sută de ani.

Altfel spus, un lot nou de ingineri va fi aruncat direct în cercetare.

Între timp, Ministerul Educației a primit de la universitățile de stat trei scenarii de atitudine pentru reluarea cursurilor.

 

Dezavantaje majore ale cursurilor la distanță

 

Horia Iovu: ”Ne-am gândit deja la un sistem blended, în care cursurile să se predea online, iar laboratoarele să fie desfășurate la locațiile noastre”.

Student: ”E un dezavantaj mai mare, cred, pentru colegii care sunt de anul III sau de anul II”.

Gândiți-vă că sunt totuși facultăți pe care nu le poți face exclusiv online, cu rezultate optime, chiar și cu o organizare excelentă.

Cine ar vrea să fie tratat de un doctor care a făcut un an medicină fără experiența clinică din spital, fără a pune mâna pe pacient și fără a urmări, în timp real, evoluția bolnavului?

Pentru asemenea situații nu există răspunsuri formale. Există doar certitudinea că fiecare dintre noi poate ajuta să nu se ajungă acolo.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO