Primul an fără taxe de admitere pentru mii de studenți din România. Primele facultăți care au luat decizia

Ultima actualizare: 12-06-2020 13:53

Va fi primul an fără taxe de admitere pentru câteva mii de viitori studenți ai unor universități din București, Iași și Brașov.

Primele instituții care au decis să renunțe la câteva sute de lei cerute candidaților la înscriereformează medici veterinari, ofițeri de aviație și ingineri agronomi.

Reprezentanții facultăților se tem că altfel numărul studenților ar putea să scadă, pe fondul reducerii locurilor fără taxă anunțate de Ministerul Educației.

O studentă în anul IV la medicină veterinară învață, de la profesor, cum să ajute un motan suferind. Sala de curs e noul spital pentru animale din București. Aici sunt așteptați în toamnă, pentru studiu și practică, încă 3.400 de boboci.

Gabriel Predoi, decanul Facultății de Medicină Veterinară: „Și-a deschis porțile pentru activitatea curentă, dar cea academică, sperăm noi, din octombrie. Pregătirea este reală, nu doar din poziție de privitor.”

Până să ajungă să dea examen, candidații plăteau, anii trecuți, între 200 și 1000 de lei.

Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV: „Am decis pentru anul acesta, în condițiile binecunoscute, eliminarea tuturor taxelor de admitere. A taxelor de înscriere și de înmatriculare. Sunt valabile, fără discriminare, pentru candidații români și candidații străini.”

Fiecare student străin câștigat va plăti anual, că taxă de școlarizare, până la 6000 de euro. Cei români, care nu prind un loc de la buget dau 3.000 de lei pe an.

În ultimii ani, numărul absolvenților de liceu a scăzut constant, ceea ce înseamnă că baza de selecție a viitorilor candidați s-a redus.

În plus, Ministerul Educației a tăiat numărul locurilor fără taxă pentru la toamnă: de la 62.000 la 61.000. Dacă adăugăm dificultățile financiare prin care trec multe familii și reticența străinilor de a începe studii în țară noastră, e clar că studenția în România trebuie să devină mai atractivă.

Și la Iași, rectoratul a hotărât să suspede taxa de înscriere. Absolvenții plăteau 150 de lei ca să înceapă studiile de licență.

Dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității din Iași: „Avem un număr de peste 150 de studenți preinscrisi și foarte mulți care s-au interesat.”

Și cei care aspiră să intre la Academia Forțelor Aeriene din Brașov sunt exceptați, în premieră, de la plata taxei de examen.

Gabriel Răducanu, comandant Brașov: „N-a fost un obiectiv neapărat pentru Academie de a înlesni pentru cei care, din punct de vedere financiar, nu s-ar putea înscrie, deoarece taxele nu erau atât de mari. Dar am vrut să fim și noi într-un context național, în care trebuie să ajutăm în momentele grele prin care trece țara. Cei care iubesc aviația să fie cât mai aproape de noi!”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO