Primul an fără taxe de admitere pentru mii de studenți din România. Primele facultăți care au luat decizia

×
Codul embed a fost copiat

Va fi primul an fără taxe de admitere pentru câteva mii de viitori studenți ai unor universități din București, Iași și Brașov.

Primele instituții care au decis să renunțe la câteva sute de lei cerute candidaților la înscriereformează medici veterinari, ofițeri de aviație și ingineri agronomi.

Reprezentanții facultăților se tem că altfel numărul studenților ar putea să scadă, pe fondul reducerii locurilor fără taxă anunțate de Ministerul Educației.

O studentă în anul IV la medicină veterinară învață, de la profesor, cum să ajute un motan suferind. Sala de curs e noul spital pentru animale din București. Aici sunt așteptați în toamnă, pentru studiu și practică, încă 3.400 de boboci.

Gabriel Predoi, decanul Facultății de Medicină Veterinară: „Și-a deschis porțile pentru activitatea curentă, dar cea academică, sperăm noi, din octombrie. Pregătirea este reală, nu doar din poziție de privitor.”

Citește și
studenti medicina
Cum vor putea obține studenții burse de până la 100.000 de euro

Până să ajungă să dea examen, candidații plăteau, anii trecuți, între 200 și 1000 de lei.

Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV: „Am decis pentru anul acesta, în condițiile binecunoscute, eliminarea tuturor taxelor de admitere. A taxelor de înscriere și de înmatriculare. Sunt valabile, fără discriminare, pentru candidații români și candidații străini.”

Fiecare student străin câștigat va plăti anual, că taxă de școlarizare, până la 6000 de euro. Cei români, care nu prind un loc de la buget dau 3.000 de lei pe an.

În ultimii ani, numărul absolvenților de liceu a scăzut constant, ceea ce înseamnă că baza de selecție a viitorilor candidați s-a redus.

În plus, Ministerul Educației a tăiat numărul locurilor fără taxă pentru la toamnă: de la 62.000 la 61.000. Dacă adăugăm dificultățile financiare prin care trec multe familii și reticența străinilor de a începe studii în țară noastră, e clar că studenția în România trebuie să devină mai atractivă.

Și la Iași, rectoratul a hotărât să suspede taxa de înscriere. Absolvenții plăteau 150 de lei ca să înceapă studiile de licență.

Dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității din Iași: „Avem un număr de peste 150 de studenți preinscrisi și foarte mulți care s-au interesat.”

Și cei care aspiră să intre la Academia Forțelor Aeriene din Brașov sunt exceptați, în premieră, de la plata taxei de examen.

Gabriel Răducanu, comandant Brașov: „N-a fost un obiectiv neapărat pentru Academie de a înlesni pentru cei care, din punct de vedere financiar, nu s-ar putea înscrie, deoarece taxele nu erau atât de mari. Dar am vrut să fim și noi într-un context național, în care trebuie să ajutăm în momentele grele prin care trece țara. Cei care iubesc aviația să fie cât mai aproape de noi!”

Citește și...
A început vânătoarea de studenți. Ce universitate le oferă pământ gratuit pentru a-i atrage
A început vânătoarea de studenți. Ce universitate le oferă pământ gratuit pentru a-i atrage

Universitățile din România au început vânătoarea de studenți. Pentru că n-au mai putut să ajungă fizic la elevii de liceu, ca să le prezinte oferta educațională, multe facultăți caută metode alternative prin care să îi atragă pe tineri.

Cum vor putea obține studenții burse de până la 100.000 de euro
Cum vor putea obține studenții burse de până la 100.000 de euro

Studenţii vor putea să beneficieze de burse în valoare de până la 100.000 de euro pentru proiecte de antreprenoriat, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Pandemia îi ține în țară pe studenții care voiau să studieze în Europa.
Pandemia îi ține în țară pe studenții care voiau să studieze în Europa. "Poate vom redescoperi și școala”

Închiderea școlilor și mutarea cursurilor pe internet îi pune în dificultate și pe absolvenții români care doreau să studieze în Europa.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.