Panică pentru studenții străini din SUA. Cum riscă să fie deportați de Administrația Trump
Administrația Trump a lansat un mesaj îngrijorător: dacă în viitorul semestru universitățile vor decide să ofere numai cursuri online, atunci tinerii străini care învață peste Ocean vor trebui să se întoarcă acasă.
În America sunt peste un milion de studenți din toată lumea, unii sunt acolo de ani de zile. Pentru mulţi dintre aceștia, revenirea în țara de origine ar fi extrem de dificilă.
Administrația de la Casa Albă a decis să nu mai acorde vize studenților care erau programați să înceapă cursurile universităților americane, și să nici nu prelungească șederea celor aflați deja în Statele Unite. Asta în condițiile în care facultățile sunt presate să permită numai cursuri online.
Salvador, un student din Peru, este unul dintre miile străini care sunt acum puși în fața unei decizii dificile. Dacă nu pleacă de bunăvoie, poate fi deportat.
Salvador studiază producția audio și speră ca într-o zi să devină inginer de sunet. Ar trebui să înceapă al doilea an de studii la Academia de Film din California. Dar acum peruanul în vârstă de 19 ani este îngrijorat în privința viitorului său. Plecarea acasă este ceva mai complicată.
Salvador Moratillo, Student: "De fapt, părinții mei locuiesc în China dar am renunțat la ideea de a merge în China. Mai degrabă merg în Peru, acolo unde sunt bunicii mei. "
Peste 8.000 de facultăți din Statele Unite sunt afectate de decizia bruscă a autorităților de la Washington.
Administrația Trump susține că va permite o flexibilitate, pentru că aproximativ un sfert din bugetul unor universități provine de la studenții străini. Dar reprezentanții facultăților nu își pun baza în spusele oficialilor.
Robin Curnow, CNN: "Harvard și MIT au dat în judecată administrația Trump. În motivare, acestea susțin că efectul și probabil obiectivul final este de a provoca cât mai mult haos pentru studenții străini și universități."
În 2018, doar studenții din China, India și Coreea de Sud au contribuit cu 44 de miliarde de dolari la economia americană.
Salvador Moratillo: "Simt că merit să fiu aici, în condițiile în care studenții străini sprijină economia într-un fel sau altul, plătind taxa de școlarizare sau chiria apartamentului."
Pentru moment, tânărul student din Peru va continua să-și plătească din propriul buzunar chiria, până când facultatea la care merge va lua o decizie legată de noile cursuri universitare.