Statul roman nu renunta la "Cumintenia Pamantului" si vrea sa plateasca doar 5 milioane de euro. "Nu am batut palma"
Ministrul Culturii si Indentitatii Nationale a anuntat ca nu renunta la ”Cumintenia Pamantului”
Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Ionut Vulpescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca statul nu renunta la a-si exercita dreptul de preemptiuneprivind sculptura ”Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi. Ionut Vulpescu a numit, inca o data, campania ”Brancusi e al meu”, derulata timp de mai multe luni in 2016, ”un esec” si a spus ca guvernul Ciolos recunoaste aceasta nereusita.
”Ieri (marti, n.r.), in Parlament, au fost respinse cele doua ordonante. Exista o Hotarare de Guvern data de guvernul Ciolos, prin care oamenilor li se vor restitui pana la 31 decembrie 2017 donatiile. Guvernul Ciolos recunoaste prin aceasta hotarare esecul. Eu nu pot decat sa constat cu tristete. In decembrie 2015 ramasesem la 5 milioane de euro. Nu stiu cum s-a ajuns la 11 milioane”, a afirmat Ionut Vulpescu.
Procesul de negociere cu proprietarii sculpturii nu era incheiat la momentul in care Ionut Vulpescu a predat portofoliul. ”Nu, nu am batut palma pe acea suma”, a confirmat el. Intrebat daca Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si guvernul vor renunta la a cumpara bunul de patrimoniu mobil, el a raspuns negativ. ”Nu este acum ori niciodata. Ori de cate ori sculptura va fi scoasa la vanzare, statul poate sa isi exercite dreptul de preemptiune”, a spus Vulpescu.
Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.
Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.
Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.
Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Sculptura ”Cumintenia Pamantului” a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusa la Muzeul Bancii Nationale din iunie pana pe 31 octombrie, cand a ajuns la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Sursa: News.ro
Etichete: dacian ciolos, pret, donatii, constantin brancusi, ministerul finantelor, sms, sculpturi, cerere, cumintenia pamantului, Ionut Vulpescu, subscriptie,
Dată publicare:
01-03-2017 14:47