Cum se pot primi inapoi banii donati pentru „Cumintenia Pamantului”. Guvernul a dat un nou termen pentru cumparare

Ultimul update: Luni 21 Noiembrie 2016 07:14
Data publicarii: Vineri 18 Noiembrie 2016 19:13
Categorie: Actualitate
cumintenia pamantului

Odiseea statuii lui Constantin Brancusi continua.

Guvernul a reglementat in sedinta de miercuri posibilitatea celor care au dat bani pentru opera de arta 'Cumintenia Pamantului' de a solicita in scris Ministerului Culturii restituirea sumelor donate, in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei care vizeaza achizitionarea lucrarii lui Constantin Brancusi.

De asemenea, Executivul anunta ca un acord cu proprietarii 'Cuminteniei Pamantului' stabileste un nou termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru data de 20 decembrie 2016.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis vineri AGERPRES, s-a reglementat si situatia in care nu vor putea fi identificati toti donatorii sau in care acestia nu isi vor exercita optiunea privind restituirea sumelor donate.

Totodata, Executivul a stabilit si felul in care se va constitui Fondul 'Brancusi', care va fi gestionat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), in vederea achizitionarii de opere de arta contemporana si bunuri culturale apartinand patrimoniului cultural national mobil. Prin decizia Executivului, au fost stabilite, totodata, si sursele de venituri pentru Fondul 'Brancusi', a destinatiei acestora si a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc sa sprijine demersul AFCN.

Conform Guvernului, aceste amendamente au fost formulate de Ministerul Culturii "la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea 'Cuminteniei Pamantului' ", proiect adoptat tacit de Senat si aflat in dezbaterea Comisiei pentru cultura si a Comisiei pentru buget de la Camera pentru elaborarea raportului comun.

"Dupa acest raport, procedural, singura etapa ramasa este votul in plen. Curtea Constitutionala a decis in mai multe randuri ca, in momentul in care un proiect de lege se afla in proces de legiferare la camera decizionala, Guvernul nu poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea proiectului din Parlament. In contextul in care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se afla intr-o etapa atat de avansata in camera decizionala si tinand seama de jurisprudenta relevanta a Curtii Constitutionale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 sa fie elaborata de Ministerul Culturii, aprobata ulterior de Guvern si inaintata Camerei Deputatilor (ceea ce s-a intamplat in aceasta dimineata)", explica Guvernul.

Amendamentele au fost insotite de o scrisoare adresata Camerei Deputatilor, cu solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avandu-se in vedere termenul agreat de catre proprietari, dar si amendamentul din Comisia de cultura, in sensul achizitionarii operei.

Guvernul mai informeaza, de asemenea, ca in contextul finalizarii campaniei de subscriptie publica, in urma careia nu s-a strans suma necesara cumpararii operei de arta, s-au purtat discutii cu proprietarii in vederea prelungirii termenului de finalizare a aceste proceduri.

Acordul proprietarilor stabileste un nou termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru data de 20 decembrie 2016, mai anunta Executivul.

cumintenia pamantului Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Guvernul da restul de bani pentru
Guvernul da restul de bani pentru "Cumintenia Pamantului". Dupa campania "Brancusi e al meu", se infiinteaza Fondul Brancusi
Campania de donatii pentru “Cumintenia Pamantului” s-a incheiat. Ce solutii are Guvernul, dupa ce suma necesara NU s-a strans
Campania de donatii pentru “Cumintenia Pamantului” s-a incheiat. Ce solutii are Guvernul, dupa ce suma necesara NU s-a strans
Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului
Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului
VIDEO PROTVPLUS.RO
tanara, atac, scara bloc, alba iulia,
Reacția tatălui fetei atacate în Alba Iulia. La eliberare nu se ține cont de comportamentul deținuților
Numărul violurilor și violențelor, în creștere. ”Adevărata dimensiune a dezastrului, după 1-3 ani"
Scandal la Episcopia Huşilor. Contabilul instituţiei, suspectat că ar fi furat 30.000 de lei din cont
O femeie din Hunedoara i-a trimis 11.000 € unui bărbat cunoscut pe Facebook. Ce i-a promis escrocul
Jandarmii, trimişi să păzească metroul din Bucureşti. Legea a fost votată
Patriarhul Daniel: „Bogăția nu e rea în sine, pentru că vine de la Dumnezeu”
Rabinul Andrew Baker
Comitetul Evreiesc American: Oricare ar fi problema cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu e
Ce ar fi făcut agresorul din Alba în timp ce era după gratii. A ajuns de 24 de ori la judecător
Autocar cu 25 de pasageri la bord implicat într-un accident rutier, în Sibiu
Cazul controversatului tablou de Picasso. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem
Căței din estul Europei, vânduți ilegal pe piața neagră. De unde provin traficanții
Șeful Parlamentului European, la București: ”A venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen”