Stânele din munții Căpățânii au fost modernizate. Ciobanii au primit gratuit panouri solare
Stânele din munții Căpățânii, județul Vâlcea, au primit zilele acestea un ajutor nesperat. Toate au fost dotate cu panouri solare, așa că ciobanii au acum o sursă constantă de energie electrică, după ce toată viața au muncit la lumina lumânării.
În comuna Vaideeni, din apropiere de Horezu, mai sunt funcționale 13 stâne. Vara aceasta, ciobanii s-au trezit cu echipe de muncitori care au venit să le monteze gratuit panouri fotovoltaice, costurile fiind acoperite de donații.
Cioban: Tehnologia ne ajută
Ion Crăiunescu, cioban: „Ne sculăm dimineața la cinci și chiar ne trebuia, aveam nevoie. Tehnologia ne ajută. Aveam lumânări, felinare, lămpi, de acolo am plecat”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Veronica Mutu, localnică: „Trebuia să ne culcăm când se întuneca, dar ne-am luat un panou mai mic și mai aveam și noi ceva lumină, dar acum e mult mai bine”.
Cu două panouri montate la fiecare stână este asigurat un consum minim de energie electrică.
Ciobanii pot uita de generatoarele electrice și pot folosi mulgătoare automate fără să ducă grija costurilor cu energia consumată.
Anișoara Hiriza, localnică: „Acum am înțeles că se pun două panouri mai mari, care luminează mai mult. Ne sunt de folos, bineînțeles”.
Ion Mutu, proprietar stână: „Ne ajută foarte mult pentru că o să mulgă la curent, pentru încărcarea telefonului, pentru curent în stână și pe afară să fie lumină noaptea”.
Primăria Vaideeni nu a găsit fonduri europene nerambursabile disponibile pentru a şi moderniza stânele.
Daniel Băluțache primar comuna Vaideeni: „De-a lungul timpului au fost mai multe proiecte care au început, dar la un moment dat s-au întrerupt. Interesul nostru e să dezvoltăm aceste stâne, să dezvoltăm și partea de turism”.
Dumitru Chisăliță, inițiator proiect: „Am ales munții Căpățânii pentru că, din analiza noastră, e singurul masiv în care stânele sunt încă populate de către oameni”.
În paralel, finanțatorii proiectului au asigurat fondurile și pentru amenajarea a 60 de kilometri de drumuri care fac legătura între stâne, tot pentru ca munca ciobanilor să fie mai ușoară.