Ecoturismul, la mare căutare în România. Cât costă o zi de cazare la o stână
Ciobanii sibieni îi îmbie pe români să încerce și vacanțe în care nu primează confortul, ci simplitatea din inima naturii.
Cei care doresc, pot să se cazeze în colibele de lângă stână. Nu vor avea curent electric, saltelele sunt de paie, iar mâncarea este gătită doar la ceaun, însă are un gust aparte.
Accesul către stânele din munții Cindrel se face numai pe jos: o oră și jumătate de urcuș prin păduri întunecate și pajiști însorite. Acolo, la peste 1.400 de metri altitudine, este Ținutul Colibelor, locul unde ciobanii își pasc turmele de sute de ani.
Turistă: "Când ajungi aici, iți dai seama că tot efortul pe care l-ai depus merită și pentru mine a fost ca o reconectare cu copilăria, cu momentele în care stăteam cu bunicii".
Musafirii sunt invitați să se instaleze în podul colibei de lângă stână. Mirosul de fân, aroma laptelui fierbinte și căldură focului de lemne reprezintă confortul maxim pe care ciobanii îl pot oferi.
Walter Aigner, turist: "Când vezi patul, priveliștea de pe geam, vrei să dormi aici, să stai o vreme aici. Să experimentezi muntele și viața de aici. Am mirosit și așternuturile, patul cu fân, îmi place mirosul de fân proaspăt. Afost minunat".
Mihai Moiceanu, turist: "Ei asta e slowtravel, să te duci și să experimentezi tipul ăsta de viață pe munte, alături de ciobani, să vezi cum se face brânză".
Peste zi, musafirii își ocupă timpul cu treburile pe care gazda le împarte: bărbații taie lemne, femeile învârt mămăliga, iar copiii aleargă după oi. Seara asculăa vrăjiți poveștile gazdei.
În Munții Cindrel, sunt peste 70 de astfel de colibe, iar jumătate dintre ele încă sunt folosite de ciobani. O asociație de turism și-a propus să le introducă în circuitul de cazare și să salveze astfel de la pieire și tradiția oieritului.
Cristian Cismaru, Asociația MyTransylvania: "Dacă ciobanii urcă în continuare cu oile și își pot vinde și brânza și pot să aibă un venit suplimentar din cazarea acestor turiști care practică ecoturismul".
O astfel de experiență se adresează unui număr limitat de turiști, în special familii cu copii.
O zi petrecută în vârf de munte, printre ciobani, costă 200 de lei pentru o familie de patru persoane.