O haită de lupi a făcut prăpăd la o stână din Alba. Peste 120 de oi și de miei au murit după atacul fiarelor sălbatice.

O parte dintre animale au fost sfâșiate chiar acolo, în staul, iar restul au murit sufocate, după ce s-au înghesuit de frică. Proprietarii nu erau la stână în noaptea atacului și cred că ăsta le-a salvat viața.

Direcția Sanitar Veterinară din Alba a deschis o anchetă, în urma căreia ciobanii ar putea primi despăgubiri.

„În partea din sus am găsit prada, oile moarte, că a sărit peste gard din partea aia, că a venit din partea asta de jos nu pot să îmi dau seama", explică unul din proprietari.

Atacul a avut loc în puterea nopții în localitatea Sânbenedic, la stâna aflată la intrarea în sat. Lupii au rupt gardul şi au intrat în saivan, unde au sfâșiat 60 de oi și tot atâția miei. Ciobanii au descoperit măcelul dimineața, când au venit la muls. Din cele 360 de ovine, au rămas într-o singură noapte fără o treime.

Sorin Câmpean, crescător de oi: „Când ne-am dus acolo erau oile moarte, ne-am speriat. Erau rupte, scoase, erau crăpate”

Reporter: „Unde erau oile?

Sorin Câmpean: „În saivan, în staul”

Reporter: Și acolo au atacat?

Sorin Câmpean: „Acolo a atacat, a rupt porțile pe partea stângă".

Sătenii stau acum cu teamă că sălbăticiunile s-ar putea întoarce în zonă și vor ataca şi alte animale domestice sau chiar pe ei.

Localnic: „Dacă vin prin sat și prinde un copil mic îl rupe, au mai fost în anii trecuți, au sărit în strunga au ai rupt o oaie-două, dar acum au făcut prăpăd".

Localnică: „Urși, șacali, lupi, toate sălbăticiunile posibile, nu ne putem apăra de ele, ne poate ataca și pe noi, familia, animalele din ce mai trăim, din ce mai supraviețuim și noi."
(...)
„Nu am auzit niciodată așa ceva, mai venea lupul mai mânca două-trei, dar nu atâta, le-am omorât acolo, dezastru au făcut. Dimineață când s-a dus copilul acolo s-a apucat de plâns."

Dragoș Suciu, purtător de cuvânt al DSVSA Alba: „Din primele cercetări, se pare că este vorba de lupi. În acest caz, DSVSA Alba împreună cu alte instituții derulează o anchetă."

Leșurile animalelor au fost strânse și distruse. Pagubele crescătorului de oi depăşesc 70.000 de lei.