Stânele de la munte ar putea avea propriile centre de procesare a laptelui. Suma pe care o pot obține ciobanii
Stânele de la munte ar putea deveni mici centre de procesare a laptelui, cu condiții decente, atât pentru animale, cât și pentru ciobani.
Ministerul Agriculturii și-a propus să îi ajute pe oieri să își modernizeze stânile și să își îmbunătătească astfel producția. În plus, fermierii, care acum vând laptele pe bani puțini marilor procesatori, vor putea accesa finanțări prin care să își înființeze propriile centre de producție pentru lactate.
Condiția este să contribuie și ei cu cel puțin 10 la sută din investiție.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marian, din Măieruș, județul Brașov, tocmai a preluat ferma de oi si vaci a familiei. La fiecare două zile, produce aproximativ 1.000 de litri de lapte. Acum, întreaga cantitate este predată unui procesator.
Marian Poinariu, fermier: „Aș aplica pentru modernizarea fermei, pentru aparatura necesară, ca să modernizăm, să putem prelucra. Ar fi mai bine financiar, pentru că venitul ar fi mai bun dacă am procesa noi direct laptele”.
Ajutorul pentru cei care vor să își deschidă propriul centru de procesare și prelucrare a laptelui este de până 1,7 milioane de lei.
Și o cooperativa agricola din Rotbav, care produce zilnic 1.200 de litri de lapte, are în plan să își sa extindă capacitatea de productie a brânzeturilor. Ajutorul de la Guvern ar acoperi până la 90% din investiție.
Ce trebuie să facă oierii pentru a obține fondurile
George Cățean, fermier: „Intenția noastră este să aplicăm la nivelul cooperativei pe care am înființat-o în urmă cu doi ani de zile, iar laptele pe care să îl colectăm de la toți membrii cooperativei să avem capacitatea să îl procesăm într-o nouă unitate”.
Oierii de la munte pot obține cel mult 300.000 de lei pentru inființarea sau modernizarea unei stâne.
Nicolae Cioranu, președintele Federația Națională a crescătorilor de ovine ROMOVIS: „Acolo condițiile din oierit sunt cele mai grele, mai greu de îndeplinit. Doi, producțiile din zona montană sunt extraordinar de mici față de alte zone ale țării noastre și trei ar fi mare nevoie de aceste ajutoare datorită faptul că de acolo vin cele mai pure produse pentru consumul populației din România”.
Ghidurile de bune practici arată că o stână la sandarde normale ar trebui să aibă saivan cu umbră si apă pentru animale, încăperi separate pentru procesarea laptelui si păstrarea brânzeturilor, dar si circuite care sa asigure igiena alimentară.
Iar locul de odihnă al ciobanilor ar trebui să aibă apă curentă și curent electric.
Ca să obțină fondurile, oierii trebuie să participe și ei cu minimum 10% din investiția totală. Potrivit ordonanței de urgență prin care a fost aprobat sprijinul, ghidurile de finanțare vor fi gata până la sfarsitul anului iar platile se vor face anul viitor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cioban, ministerul agriculturii, lapte, stana,
Dată publicare:
05-09-2022 19:34