Spitalul Judeţean din Suceava ”se afundă în comă”. Şi a doua conducere a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Spitalul Județean Suceava, grav lovit de coronavirus, a rămas aseară fără conducerea interimară. Managerul și-a depus demisia după numai o săptămână de la numire. Și, odată cu această decizie, toți cei din vârful instituției și-au pierdut funcțiile.

Informația a fost confirmată pentru Știrile ProTV de fostul director medical, care nu a vrut însă să comenteze hotărârea.

Surse din Ministerul Sănătății spun că la frâiele unității sanitare va veni un medic militar.

Aceste schimbări apar în contextul în care în Suceava avem 32 de decese, 644 de pacienți infectați și 200 de medici în carantină sau izolare. Iar la spital, doar o treime din personal mai este la datorie.

Apar însă și veștile bune. Și, odată cu ele, speranța. Câțiva doctori care au stat în izolare au revenit la muncă, iar oamenii strâng bani și cumpără echipamentele atât de necesare.

Citește și
Dezinfectant
Coronavirusul rezistă 2-3 zile pe plastic și inox. Explicațiile Ministerului Sănătății

Numărul celor infectați, mult mai mare

Un oraș pustiu, cu străzi goale. Așa arată Suceava în carantină. În Spitalul Județean, în acest moment, sunt 579 de pacienți, dintre care 523 sunt infectați cu COVID-19.

În tot județul erau aseară 644 de oameni infectați, dintre care aproape 200 sunt medici și personal medical.

Peste 1.300 de teste așteaptă să fie analizate. Asta înseamnă că numărul celor infectați e mult mai mare. Până acum, testele făcute în Suceava au fost analizate în Iași, iar rezultatele au venit greu, de multe ori după moartea pacientului.

Abia noaptea trecută a fost instalat în spital un echipament PCR, care poate analiza în jur de 200 de teste pe zi.

Alexandu Moldovan, prefect: ”Ieri au fost făcute primele teste. Este o veste bună. Putem vorbi despre creșterea capacității de testare. E un prim pas, mărunt, dar e un prim pas pe care îl facem astăzi la Suceava”.

Prefectul județului susține că vor veni în curând și alte echipamente pentru testarea pacienților.

Unitatea de Primiri Urgente funcționează cu medici veniți din Iași. Vestea bună este că astăzi s-au întors la lucru câțiva medici care până acum au stat în izolare.

Alina Cigoli este medic și a fost trimisă din Iași în Suceava.
Astăzi este ziua ei. Și-o serbează departe de casă și familie.

Alina Cigoli, medic UPU: ”A fost o săptămână foarte grea. Nici nu știam ce zi este practic. Mă uitam pe telefon ca să stiu în ce zi sunt.

Întâmplarea face ca primul pacient pe care l-am consultat să fie chiar un frate de-al bunicului meu, care din păcate a pierdut lupta cu aceasta boală a doua zi”.

”Situația este critică”

Astăzi au fost în spital 62 de medici. O treime din necesarul zilnic. Restul sunt în carantină sau în izolare. Sub protecția anonimatului, doi medici au vorbit despre ce se întâmplă în spital.

Medic: ”Menționăm că vorbim din partea a peste 30 de medici din Spitalul din Suceava. Noi vrem să atragem atenția asupra necesarului de a veni și echipă și personal urgent. Situația este critică. Critic este puțin spus. Spitalul din Suceava se afundă într-o comă”.

Medicii susțin că nu există în continuare proceduri, nu există circuite clare și echipamente de protecție suficiente, în special măști de protecție.

Datele oficiale arata că, până acum, cel puțin 30 de oameni au fost răpuși de COVID-19 în Suceava.

Se mobilizează societatea civilă

În ajutorul medicilor se mobilizează societatea civila din Suceava. Peste o sută de firme și ONG-uri au strâns bani și cumpără echipamente pentru spital.

Liviu Trifina, purtător de cuvânt ”Uniți pentru Suceava”: ”Sunt foarte mulți din țară care au aderat la ”Uniți pentru Suceava”.

Toate entitățile de aici au avut ceva de făcut, fie au livrat transporturi pro bono în folosul spitalului, fie au asigurat masa personalului”.

Până acum s-au adunat 650.000 de euro. Acum sunt căutate aparate de ventilație mecanică în întreagă lume.

Liviu Trifina: ”Probabil că va fi la fel în toată țara. Bine ar fi să fim pregătiți și să fim uniți. Dacă ne bazăm numai pe stat, să cerem și fară să facem fiecare ca individ, lucrurile se vor repeta și în țară”.

Toți trebuie să învățăm din drama pe care o trăiește astăzi Suceava. În primul rând, autoritățile trebuie să-i susțină și să-i protejeze pe medici, să doteze spitalele, iar noi, cetățenii trebuie să ne izolam și să ajutam.

Pentru că doar împreună putem câștiga această bătălie.

 

Citește și...
Acuzațiile unui asistent de la Spitalul Universitar:
Acuzațiile unui asistent de la Spitalul Universitar: "N-am avut echipament de protecţie, stătea închis sub lacăt"

Numărul pacienților din România care au pierdut lupta cu noul virus a ajuns, miercuri seară, la 92.

Coronavirusul rezistă 2-3 zile pe plastic și inox. Explicațiile Ministerului Sănătății
Coronavirusul rezistă 2-3 zile pe plastic și inox. Explicațiile Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că noul coronavirus rezistă 2-3 zile pe plastic şi inox, 24 de ore pe carton şi 4 ore pe cupru. ”Transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Avertisment privind riscul unei crize alimentare mondiale din cauza pandemiei covid-19
Avertisment privind riscul unei crize alimentare mondiale din cauza pandemiei covid-19

Conducătorii ai trei organizaţii multilaterale însărcinate cu alimentaţia, sănătate şi comerţul - FAO, OMS şi OMC - avertizează cu privire la riscul unei crize alimentare mondiale, potrivit AFP.

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.