Studiu al INSP. Ce au constatat specialiștii despre epidemia de coronavirus din România

Dată publicare: 01-04-2020 16:40
Dată actualizare: 01-04-2020 20:19


Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat, miercuri, o analiză rapidă a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus Covid 19 în România, în perioada 26 februarie – 29 martie 2020.

Astfel, în perioada 26 februarie - 29 martie 2020 au fost confirmate 1.950 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, cu 43 decese.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, în următoarele zile fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic.

Din 10 martie, trendul a devenit ascendent, media cazurilor urcând până la 30, dublându-se apoi la fiecare 3 zile.

Media incidenței cumulate la nivel național este de 8.77 cazuri la 100.000 de locuitori, iar cea mai ridicată incidență cumulată se înregistrează în județul Suceava.

Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă și sex

 

-► Raportul M/F (masculin 43 % - feminin 57 %) este de 0.76.

-► 75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani.

-► Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

-► Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66 ani, toate cazurile având boli cronice asociate.

 

Clasificarea cazurilor

 

47.5% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Numărul cazurilor de contact este în creștere în fiecare săptămână.

Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate în această perioada, 420 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioada analizată fiind de 21.5%.

Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămâna.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

 

16.2% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, infectarea în rândul acestei categorii fiind constantă în ultimele două săptămâni.

Concluzii și observații

 

-► Se observă o scădere abruptă a ponderii cazurilor de import în ultima săptămână.

-► Se înregistrează o scădere a ponderii cazurilor confirmate în grupele de vârstă 20-39 ani și o creștere a ponderii în grupele de vârstă 60-79 ani.

-► Deși încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în București, Suceava și Hunedoara), modul de organizare a activității și protecția personalului medical în unitățile sanitare nu s-a schimbat semnificativ, înregistrându-se o creștere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, această creștere ducând la rândul ei la cazuri de infecție în comunitate.

-► În ultima săptămână, focarele apărute în unitățile sanitare au generat un volum mai mare de contacti apropiați ce necesită a fi identificați și monitorizați, acest lucru reflectandu-se în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%).

 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO