Spitalele de copii Marie Curie și Robănescu au rămas fără apă caldă și căldură

×
Codul embed a fost copiat

Două spitale din București, Robănescu și Marie Curie, au rămas fără apă caldă și căldură la început de iarnă, din cauza unor lucrări efectuate de RADET.

Personalul încălzește apa ca să-i poată spală pe copilașii bolnavi. Muncitorii lucrează la înlocuirea unor conducte chiar pe bulevardul din fața spitalului și promit că în această noapte va fi reluată alimentarea.

În acest moment în Institutul Robanescu sunt internați aproximativ 100 de copii. Fiecare trebuie spălat cel puțin o dată pe zi. Acum când nu este apă caldă, angajații se descurcă așa cum pot: încălzesc apă la aragaz sau în căni electrice. Alteori, bebelușii sunt șterși cu șervețele umede.

Când au nevoie de o cantitate mai mare de apă caldă, angajatele folosesc aragazul. La fel și pentru spălatul vaselor.

Dr. Liliana Pădure, manager: „Așa se întâmplă când se livrează căldură,mai pocnește o țeavă, suntem adaptați, eu aseară am fost de gardă și mi-am dorit să fac un duș..ne dorim să repare cât mai repede''.

Citește și
faliment radet
Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

La fel se întâmplă și la spitalul vecin, Marie Curie, care este alimentat din aceeași conductă. Internările au fost limitate.

Dr. Carmen Murariu, medic primar epidemiolog: „Pacienții din ambulatoriu au fost externați și continuă tratamentul prin medicul de familie. Putem să încălzim apă în oficiile alimentare. Pentru căldură, toate saloanele sunt doate cu aer condiționat care a fost pornit pe tempreratura caldă. Avem și calorifere''

Reprezentanții primăriei capitalei spun că sunt schimbate bucăți dintr-o țeavă veche de 34 de ani și de aceea au fost nevoiți să oprească alimentarea cu agentul termic.

Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Capitalei, RADET a luat decizia să oprească apa caldă și căldura începând de luni, 18 noiembrie, pentru 48 de ore, pentru a înlocui o conductă afectată, ”operațiune absolut necesară pentru ca, în această iarnă, să nu mai existe avarii în zonă.”

În ceea ce privește situația spitalelor afectate de decizia RADET, primăria condusă de Gabriela Firea afirmă că aceste unități medicale, aflate în sectorul 4, au obligația să își asigure singure ”câte o sursă suplimentară pentru fiecare agent termic, respectiv apă caldă și căldură”.

Mai mult decât atât, reprezentanții RADET afirmă că au informat încă din data de 15 noiembrie conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii MS Curie București, de lucrările ce vor fi efectuate, astfel încât ”aceasta să poată lua măsurile necesare, conform obligațiilor legale ce ii revin.”

În schimb, Primăria Capitalei nu explică de ce a fost nevoie ca aceste lucrări de reparații să fie efectuate la început de iarnă, și nu vara, de exemplu, când au fost temperaturi ridicate iar pacienții nu ar fi suferit de frig.

”În zona Progresul din sectorul 4, RADET efectuează o lucrare importantă de refacere a Magistralei CET Progresul, Magistrala ce alimentează jumătate din sectorul 4 și care are o vechime de 34 de ani.

După oprirea furnizării agentului termic de săptămână trecută, au fost efectuate verificări suplimentare ale Magistralei și s-a constatat că sunt și alte tronsoane afectate.” - se arată în comunicatul PMB.

Ministerul Sănătății solicită Primăriei Capitalei ”rezolvarea de urgență” a lipsei apei calde și a căldurii la cele 2 spitale

Ministerul Sănătății a cerut printr-un comunicat oficial ca Primăria Capitalei să rezolve ”de urgență” lipsa apei calde și a căldurii la Spitalul Marie Curie și la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu.

Oficialii din minister spun că vineri, 15 noiembrie, printr-un comunicat de presă, doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, oferea promisiuni și garanții solide, că începând cu acea dată, la cele două unități spitalicești nu vor mai fi astfel de probleme.

”Aceasta a spus că lucrarea a presupus înlocuirea unor porțiuni de conductă veche de 50 de ani și că face parte dintr-un program mai amplu de reparații și modernizări, într-o zonă unde anul trecut au fost cele mai multe probleme. Astfel, s-a dispus înlocuirea unor porțiuni de conductă din magistrala Berceni-DN800, care alimentează și cele două spitale, se mai precizeaza în acel comunicat.

Astăzi, 18 noiembrie, situația s-a repetat, la Spitalul Marie Curie, punând în dificultate activitatea de îngrijire a copiilor internați aici.” - spun cei din Ministerul Sănătății.

”Fiind doctor de meserie și știind specificul activității într-un spital precum cel de la Marie Curie, m-am deplasat personal vineri acolo pentru a mă asigura că totul a revenit la normal. Am rămas surprins de precizările venite de la Primăria Capitalei, prin care ni se explica faptul că noi, cei din Ministerul Sănătății, ne-am impacientat degeaba și că lucrările erau anunțate din timp, iar spitalele notificate corespunzător. Iată că acum situația se repetă, perturbând grav activitatea acestui mare spital de copii și revin cu solicitarea făcută vineri, către doamna primar general, Gabriela Firea, să intervină de urgență pentru ca atât Spitalul Marie Curie, cât și Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu să beneficieze de apă caldă și căldură”, a precizat și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, conf.dr. Horațiu Moldovan, conform sursei citate.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Ministrul Economiei despre RADET:
Ministrul Economiei despre RADET: "S-a găsit o soluţie; trebuie responsabilitate din partea PMB"

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că s-a găsit o soluţie pentru ca bucureştenii să nu aibă probleme cu căldura şi apa caldă.

Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”
Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”

RADET a intrat în faliment, printr-o decizie a Curţii de Apel. Primăria Capitalei dă însă asigurări că oamenii vor avea apă caldă şi căldură, pentru că activitatea regiei va fi preluată integral de noua companie municipală ''Termo-energetica''.

Din cauza avariilor RADET, bucureștenii se duc la sălile de sport pentru a face duș
Din cauza avariilor RADET, bucureștenii se duc la sălile de sport pentru a face duș

„A venit apa caldă? A venit, dar e rece!"

Avaria RADET care a afectat mii de bucureșteni. ”Când vine întreținerea tot plătim”
Avaria RADET care a afectat mii de bucureșteni. ”Când vine întreținerea tot plătim”

Mii de bucureşteni au rămas fără apă caldă şi căldură, în aceste zile, în urma unor avarii apărute la reţeaua RADET.Probleme s-au înregistrat în sectoarele 1, 2 şi 6, iar locatarii se plâng că au fost luaţi pe nepregătite.

Capitala riscă să rămână fără termoficare. În ritmul actual, ţevile vor fi înlocuite în 400 de ani
Capitala riscă să rămână fără termoficare. În ritmul actual, ţevile vor fi înlocuite în 400 de ani

Termoficarea Capitalei României riscă să se prăbuşească în câţiva ani dacă sistemul nu va fi modernizat, avertizează un raport al organizaţiei Expert Forum, lansat marți.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.