Capitala riscă să rămână fără termoficare. În ritmul actual, ţevile vor fi înlocuite în 400 de ani
Termoficarea Capitalei României riscă să se prăbuşească în câţiva ani dacă sistemul nu va fi modernizat, avertizează un raport al organizaţiei Expert Forum, lansat marți.
Vizaţi de probleme sunt cei 1,2 milioane de locuitori legaţi la RADET. Specialiştii atrag atenţia că prin ţevile ciuruite se scurg în canalizare sau în pământ aproape două milioane de litri pe oră, iar pierderile sunt plătite de toţi bucureştenii chiar dacă indirect, prin subvenţiile date de Primărie.
Într-o întâlnire cu premierul, mai mulţi politicieni şi sindicalişti, Gabriela Firea a declarat că soluţia urgentă este atragerea de fonduri europene. Despre aceeaşi soluţie vorbea şi în urmă cu 3 ani şi jumătate şi părea la fel de urgentă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sistemul de termoficare din Capitală are pierderi uriaşe - 1800 de metri cubi sau 1,8 milioane de litri de apă pe oră.
Claudiu Creţu, administrator special ELCEN: "Media a fost la 1.800, deci a fost şi 1600, 1700, a mai urcat la 2000 dar suntem în zona periculoasă".
1.800 de metri cubi de apă caldă pierduţi într-o singură oră prin conductele ciuruite, vechi de 50 de ani, înseamnă că am putea umple întreg Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă din lume, de 2,55 milioane de metri cubi, în doar două luni. Această cantitate de apă aruncată la canalizare din cauza lipsei investiţiilor este plătită de toţi bucureştenii, nu doar de cei racordaţi.
Alexandru Burghiu, administrator special RADET, declarație din 25 septembrie 2019: "Aceste pierderi sunt suportate până la urmă de Primăria Generală".
Apa caldă care curge pe ţevile RADET este produsă de Electrocentrale Bucureşti, pe scurt ELCEN, proprietarul CET-urilor. Şi RADET şi ELCEN sunt în procedura de insolventa.
RADET a început să înlocuiască ţevile - în 3 ani a înlocuit puţin peste 20 de kilometri de reţea principală din cei aproape 1000. Mai sunt alţi aproape 3000 de kilometri de reţele secundare. În ritmul actual ne-ar lua 400 de ani să modernizăm reţeaua. De ce nu investeşte primăria în ţevi?
Ioana Stoica RADET: "Lipsa de investiţie şi lipsa de implicare, pentru că aceste ţevi, cum spunea un domn primar "aceste ţevi nu să văd, da' panseluţa să vede" ne-a adus unde am ajuns".
În 2016, imediat după alegeri, Primarul general Gabriela Firea critica moştenirea lăsată de foştii edili şi găsea soluţia pentru RADET - fondurile europene.
Gabriela Firea, declarație din 2 iunie 2016: "Sunt foarte mari pierderi pe reţea, pierderi care se resimt în buzunarul cetăţeanului."
Reporter: "Cum vă puteţi implica dumneavoastră direct în această problemă?"
Gabriela Firea, declarație din 2 iunie 2016: "Direct prin aprobarea în consiliul general a unei sume pe care să o folosească RADET şi tot în regim de urgenţă accesarea, aducerea în ţară a banilor care sunt deja, ne aşteaptă, aproape 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Şi îmi pun şi eu întrebarea de ce nu s-au făcut aceste lucruri pentru că erau la îndemână, nu era nimic foarte complicat."
Nu era nimic foarte complicat şi cu toate astea după trei ani şi 4 luni de la acel moment - niciun ban european nu a fost atras. Ce spune Gabriela Firea azi:
Gabriela Firea, declarație din 21 octombrie 2019: "Calea este cea pe care am pornit noi. În primul rând atragerea de fonduri europene şi suntem foarte avansaţi pentru a atrage 180 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile pe POIM în beneficiul bucureştenilor. Nu am găsit mişcată nicio virgulă pe acest proiect, praful se aşternuse pe acest dosar. Totul a fost făcut doar în ultimii 3 ani şi vă repet, nu sunt vorbe goale, este realitatea."
Între timp oamenii trăiesc cu teamă că la iarnă se vor întoarce în timp.
Femeie: "Știţi ceva, am ajuns mai rău ca pe timpul lu Ceauşescu. Uite aşa, înainte nu aveam apă caldă pe timpul lu Ceauşescu, fierbeam apă şi mi-e că ni se întoarce vremurile la fel".
Gigacaloria costă pentru populaţie 163 de lei, iar costul ei real este de 400 de lei - diferenţa reprezintă subvenţia dată de Primărie. În ultimii ani datoria acumulată de municipalitate către Radet, apoi către producătorul de apă caldă ELCEN este de 3,8 miliarde de lei - în condiţiile în care tot bugetul capitalei e de 6,2 miliarde. Suma este acum subiectul unui proces în instanţă.
Sursa: Pro TV
Etichete: apa calda, Gabriela Firea, caldura bucuresti, elcen, insolventa, radet,
Dată publicare:
22-10-2019 20:15