Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”

11-11-2019 18:57


RADET a intrat în faliment, printr-o decizie a Curţii de Apel. Primăria Capitalei dă însă asigurări că oamenii vor avea apă caldă şi căldură, pentru că activitatea regiei va fi preluată integral de noua companie municipală ''Termo-energetica''.

Falimentul vine după ani în care RADET a acumulat datorii de miliarde către ELCEN, producătorul de energie termică. Iar avariile sunt atât de dese în unele zone, încât au devenit regulă şi nu excepţie.

Locuitorii din cartierul Aviaţiei, una dintre cele mai scumpe zone din Bucureşti, se plâng ca de câteva luni sunt nevoiţi să încălzească apa la aragaz ca să se spele.

„Nici căldura nu a fost, nici apă caldă. Dimineaţa parcă era un pic, seara mai deloc. Încălzim la aragaz, ce să facem, vechea metodă. Putem oale, încălzim apă.”

„Destul de des rămânem fără apă caldă. Curge apa, dar de fapt e apă rece. Apa se plăteşte, că e caldă, că e rece. Suntem în Bucureşti, capitală europeană.”

Probleme sunt şi în alte zone ale oraşului.

În ziua declarării falimentului RADET, aşa arăta lista cu zonele în care sunt avarii sau lucrări de reparaţii. De remarcat că fiecare zonă are mai multe imobile, de exemplu în Aviaţiei sunt 34 de blocuri afectate. În total vorbim despre aproape 300 de blocuri şi zeci de mii de oameni care nu au apă caldă.

După ce anul trecut au fost peste 3.500 de avarii, potrivit unui studiu, reprezentanţii RADET spun că s-au înlocuit 180 de km de reţea, din totalul de 4.000 de km, şi încă se lucrează. Aceştia dau asigurări că falimentul nu îi va afecta pe bucureşteni.

Ce urmează după declararea falimentului RADET

 

Juridic, după declararea falimentului, RADET trebuie desfiinţat, iar decizia judecătorilor este obligatorie: toate bunurile - mobile şi imobile ale regiei trebuie vândute, iar banii obţinuţi trebuie împărţiţi între creditorii, principalul fiind ELCEN.

„Nu mai avem ce să salvăm. Lichidatorul trebuie să încaseze nişte sume de bani pe baza valorificării şi să plătească creanţele. Atât”, a declarat Laura Radu, președintele Tribunalului București

ELCEN, producătorul de energie termică, spune că va furniza apă caldă în această iarnă, dar numai dacă există o garanţie a achitării serviciilor prestate. De exemplu, primăria să plătească în avans.

Pe de altă parte, dacă primăria nu va plăti datoriile în această iarnă, şi ELCEN ar putea intra în faliment în perioada următoare. În ceea ce priveşte datoria istorică de 3,9 miliarde, acumulată de RADET, ELCEN a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a achita această sumă.

VIDEO PROTVPLUS.RO