Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”


Ultimul update: Luni 11 Noiembrie 2019 19:45
Data publicarii: Luni 11 Noiembrie 2019 18:57
Categorie: Stiri actuale

RADET a intrat în faliment, printr-o decizie a Curţii de Apel. Primăria Capitalei dă însă asigurări că oamenii vor avea apă caldă şi căldură, pentru că activitatea regiei va fi preluată integral de noua companie municipală ''Termo-energetica''.

Falimentul vine după ani în care RADET a acumulat datorii de miliarde către ELCEN, producătorul de energie termică. Iar avariile sunt atât de dese în unele zone, încât au devenit regulă şi nu excepţie.

Locuitorii din cartierul Aviaţiei, una dintre cele mai scumpe zone din Bucureşti, se plâng ca de câteva luni sunt nevoiţi să încălzească apa la aragaz ca să se spele.

„Nici căldura nu a fost, nici apă caldă. Dimineaţa parcă era un pic, seara mai deloc. Încălzim la aragaz, ce să facem, vechea metodă. Putem oale, încălzim apă.”

„Destul de des rămânem fără apă caldă. Curge apa, dar de fapt e apă rece. Apa se plăteşte, că e caldă, că e rece. Suntem în Bucureşti, capitală europeană.”

Probleme sunt şi în alte zone ale oraşului.

În ziua declarării falimentului RADET, aşa arăta lista cu zonele în care sunt avarii sau lucrări de reparaţii. De remarcat că fiecare zonă are mai multe imobile, de exemplu în Aviaţiei sunt 34 de blocuri afectate. În total vorbim despre aproape 300 de blocuri şi zeci de mii de oameni care nu au apă caldă.

După ce anul trecut au fost peste 3.500 de avarii, potrivit unui studiu, reprezentanţii RADET spun că s-au înlocuit 180 de km de reţea, din totalul de 4.000 de km, şi încă se lucrează. Aceştia dau asigurări că falimentul nu îi va afecta pe bucureşteni.

Ce urmează după declararea falimentului RADET

 

Juridic, după declararea falimentului, RADET trebuie desfiinţat, iar decizia judecătorilor este obligatorie: toate bunurile - mobile şi imobile ale regiei trebuie vândute, iar banii obţinuţi trebuie împărţiţi între creditorii, principalul fiind ELCEN.

„Nu mai avem ce să salvăm. Lichidatorul trebuie să încaseze nişte sume de bani pe baza valorificării şi să plătească creanţele. Atât”, a declarat Laura Radu, președintele Tribunalului București

ELCEN, producătorul de energie termică, spune că va furniza apă caldă în această iarnă, dar numai dacă există o garanţie a achitării serviciilor prestate. De exemplu, primăria să plătească în avans.

Pe de altă parte, dacă primăria nu va plăti datoriile în această iarnă, şi ELCEN ar putea intra în faliment în perioada următoare. În ceea ce priveşte datoria istorică de 3,9 miliarde, acumulată de RADET, ELCEN a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a achita această sumă.

Ce se va întâmpla cu electrocentralele din București, după falimentarea RADET
VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37