Grindină de 6 centimetri în Oltenia și Moldova. Fermierii au rămas fără culturi
Un nou episod de vreme rea a adus în Oltenia şi în nordul Moldovei un potop de probleme. Bucăţile de gheaţă care au însoţit ploile au spart acoperişuri şi au distrus solarii şi culturi.
Pagubele puteau fi evitate dacă în România ar fi existat un sistem eficient de staţii anti-grindină. Noi însă avem prea puţine puncte de lansare şi tot mai multe furtuni.
S-a rupt cerul la Botoşani, unde a plouat cu gheaţă. Grindina a distrus culturile de pe mii de hectare, iar pământul s-a albit instantaneu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Vântul care a suflat cu putere a pus la pământ şi solariile. În multe locuri, culturile de porumb şi de floarea soarelui au fost tocate mărunt.
În Oltenia, bucăţile de gheaţă au căzut cu atâta putere încât au spart acoperişurile şi au rupt gardurile. Şi aici grădinile sunt una cu pământul.
Localnicii susţin că pagubele puteau fi evitate dacă în zonă ar fi existat staţii antigrindină. La acest capitol, România este însă cum mult în urma altor state.
În toată ţara avem doar 34 de puncte de lansare pentru rachetele antigrindină, iar teoretic până la sfârşitul anului numărul lor va ajunge la 60. Chiar şi aşa vor acoperi doar un sfert din teritoriu.
În judeţul Timiş vor fi amenajate patru astfel de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, însă acestea vor fi funcţionale abia de anul viitor. De altfel, întreg sistemul antigrindină din Timiş trebuia să fie gata încă de acum cinci ani, însă din lipsă de fonduri autorităţile au amânat lucrările.
Din cauza acestor bâlbâieli acum două săptămâni, la Buziaş, ploaia îngheţată a făcut prăpăd.
Nicolae Dragoțel, fermier: "Dimensiunile grindinei au fost şi de 4-5-6 centimetri, vă dați seama că în momentul în care spicul de grâu a fost lovit de aceste bucăţi de grindină, normal că este afectat."
Meteorologii anunţa noi astfel de vijelii. De vină sunt schimbările climatice. În vară, zilele cu temperaturi caniculare vor fi urmate de perioade cu vânt puternic, ploi şi căderi de gheaţă.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, ploaie, moldova, grindina, gheața, Oltenia, potop, rachete antigrindina,
Dată publicare:
17-05-2018 19:03