Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină pentru 23 de județe. Prognoza meteo


Ultimul update: Vineri 22 Iunie 2018 18:28
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 07:50
Categorie: Vremea

Ziua de marți ne-aduce multă instabilitates şi ploi de vară aproape peste tot. Pe seară, ploile se înteţesc, iar la noapte se pot acumula chiar şi 60 de litri pe mentru pătrat.

Maximele vor fi de la 17 grade pe litoral, la 28 de grade în sudul Munteniei.

Potrivit meteorologilor, de marţi, ora 12:00, până miercuri, ora 14:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi frecvent 15...25 l/mp.

De marţi, ora 18.00, până miercuri la ora 09.00 va fi cod galben în 23 de judeţe.

”În seara zilei de marţi (15 mai) şi în noaptea de marţi spre miercuri (15/16 mai) în Oltenia, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, vestul şi nordul Munteniei şi în zona de munte a Banatului şi Crişanei va ploua torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 30 l/mp şi izolat 50…60 l/mp”, anunţă meteorologii.

Judeţele vizate sunt Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, integral, şi parţial judeţele Bihor, Arad, Timiş, Suceava, Prahova, Dâmboviţa.

Prognoza în țară marți

În Dobrogea şi Bărăgan aici găsim soare, vreme bună şi un vânt mai insistent la malul mării. În Bărăgan se încălzeşte, dar pe înserat cresc şansele de averse. În Dobrogea temperaturile se menţin la valorile de ieri şi abia spre finalul nopţii apar ceva condiţii de ploaie.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei se anunţă o zi destul plăcută şi mai caldă ca cea de ieri, cu maxime de până la 25 de grade. Norii se înmulţesc spre seară şi s-ar putea să aducă o aversă, două. Se încălzeşte şi în nordul Moldovei şi în Bucovina. Ieri nu au fost mai mult de 17 grade, astăzi maximele urcă spre 24 de grade. Instabilitatea începe să se manifeste în a doua parte a zilei, iar peste noapte ploile se extind şi
vor lăsa cantităţi însemnate de apă.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş găsim vreme instabilă şi averse abundente mai pe seară şi după lăsarea nopţii. Sunt posibile căderi de grindină şi chiar vijelii şi se pot acumula chiar şi 50...60 de litri de apă pe metru pătrat. Şi în ţinuturile vestice vor fi periode cu ploi zgomotoase, grindina şi răbufniri de vânt. Ploile se înteţesc în orele serii şi vor lăsa cantităţi mai mari de apă în zonele montane. Temperaturile, la fel ca ieri, se opresc pe la 21...22 de grade.

În Transilvania o să plouă în mai multe reprize. Vor fi ploi torenţiale, cu descărcări electrice, grindina şi vijelii, în special în a doua parte a zilei. Temperaturile cresc uşor faţă de ziua trecută.

Şi în Oltenia se face mai cald, dar ploile şi instabilitatea vor afecta toată provincia. Cantităţile de apă ar putea depăşi 50...60 L/mp şi vor fi fenomene destul de violente.

Vremea se încălzeşte şi în ţinuturile sudice: în Lunca Dunării se ating 28 de grade. Creşte însă şi instabilitatea şi după prânz vin ploi zgomotoase, de vară. Va ploua mai mult în vestul şi nordul Munteniei.

În Bucureşti avem atmosfera însorită dimineaţa. Mai târziu încep să apară norii, se porneşte vântul şi cresc şansele de averse. Maxima ajunge la 27 de grade, cu vreo 5 grade mai mult ca ieri.

La munte, ziua de astăzi aduce ploi serioase în toate zonele. Vor fi vijelii, averse torenţiale, căderi de grindină şi cantităţile de apă vor depăşi frecvent 25 de litri pe metru pătrat. Peste noapte va ploua şi mai mult.

În schimb, la mare găsim vreme destul de frumoasă. Norii vor fi rari, vântul va avea intensificări pe parcursul întregii zile, iar temperaturile ajung pe la 18…19 de grade şi pe plajă şi în apa mării.

Miercuri se răcoreşte şi aversele revin la deal, la munte, prin vest, centru, nord şi nord-est. Vor fi în continuare ploi torenţiale, grindina şi intensificări de vânt, iar temperaturile ajung la 15 grade în Maramureş şi la 26 de grade în sudul extrem.

Joi, deşi vremea va fi schimbătoare, aşteptăm ceva mai mult soare şi o încălzire perceptibilă. Ploile vin întâi în nord-vest şi la munte, dar după prânz, şi în celelalte zone.

Vineri, instabilitatea se va manifesta mai ales în jumătatea nordică a ţării. Vor fi şi momente cu soare, dar se menţin şi condiţiile de grindină.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Vremea se răcește.
Vremea se răcește. ANM anunță ce temperaturi vor fi până pe 29 septembrie
Vreme caldă luni. Unde se vor înregistra 35 de grade
Zonele din România afectate de valul de aer polar. De când încep să scadă temperaturile
Maxime de 29 de grade duminică, în sudul Olteniei. Vremea în restul regiunilor
Val de aer polar în România, săptămâna viitoare. Cât de frig va fi
Temperaturi de 32 de grade sâmbătă. Cum se schimbă vremea în zilele următoare
Vremea Bucuresti
Vremea 13 septembrie 2019. Regiunea în care se ating 32 de grade
Vremea 12 septembrie 2019. Zonele în care sunt așteptate ploi
Vremea 11 septembrie 2019. Zona în care temperaturile ajung la 30 de grade
Vremea 10 septembrie 2019. Temperaturi neobişnuite pentru această perioadă a anului
ANM: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Cod portocaliu de vânt şi cod galben de instabilitate, în regiuni din vestul ţării