Situație limită la Spitalul Clinic de Urgență din Galați. Rețeaua de oxigen nu mai face față
Situație limită la Spitalul Clinic de Urgență din Galați.
Rețeaua de oxigen nu mai face față, de când în unitatea medicală au fost înființate un compartiment Covid și o secție de Terapie Intensivă Covid-19, iar tot mai mulți pacienți sunt internați.
Medicii au fost nevoiți să amâne intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente, pentru că oxigenul nu ajunge în sălile de operații de la capătul rețelei.
Semnalul de alarmă a fost tras de șeful Secției de Chirurgie, care s-a trezit, în ultimele zile, că nu există suficient oxigen pentru a face în același timp toate operațiile programate.
Rețeaua proiectată cu mulți ani în urmă pur și simplu nu suportă un consum atât de mare.
Paul Ichim, sef Secție Chirurgie, Spitalul de Urgență Galați: „Presiunea la oxigen pe rețeaua de oxigen a spitalului a scăzut, versiune în care câteva sali de operație, la capătul coloanelor rețelei de oxigen, efectiv n-au putut să intre în operație și atunci normal că ne-am sesizat, ce facem, că tot trebuie să decalăm operațiile."
Criza a apărut în urma înființării unui compartiment Covid-19 cu 58 de paturi, la care se adaugă și secția ATI Covid, cu 18 paturi. În plus, dacă pentru un pacient operat e nevoie, în mod normal, de 3, 4 litri de oxigen pe minut, pentru un bolnav de Covid poate să trebuiască și 40-50 de litri. În aceste condiții, unele intervenții chirurgicale au fost reprogramate.
Violeta Șapira, purtător de cuvânt, Spitalul de Urgență Galați: „Trebuie să existe o prioritizare. Aceasta este o situație nu doar la noi. Este o situație la nivel național. S-a decis, urgențele au prioritate, dar și toți ceilalți pacienți care necesită intervenție. Nu au fost trimiși acasă fără să fie operați, dar am înțeles că s-au amânat operații pentru bolnavii cronic care nu reprezentau urgențe. S-au amânat, nu s-au anulat și nu s-au externat."
Soluția ar putea să vina de la Consiliul Județean Galați, care este administratorul spitalului, însă, evident, este vorba de bani.
Costel Fotea, președinte CJ Galați: „Consiliul Județean, în momentul de față, lucrează la un proiect și sper ca în câteva zile să îl finalizăm, să îl depunem pe Programul Operațional de Infrastructură Mare pentru a înlocui, sau mai bine zis, în paralel, a schimba toate conductele de oxigen."
Proiectul, care se apropie de patru milioane de euro, presupune și schimbarea rețelelor de oxigen de la alte două unități medicale. Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei din Galați este unul dintre primele din țară care au fost dotate cu rezervor de oxigen, însă rețeaua a fost calibrată la nevoile de acum 10-15 ani.