Tragedii în lanț în spitalele din România. Incidentul de la Victor Babeș, al treilea din ultimele șase luni

Dată publicare: 13-04-2021 19:55
Dată actualizare: 13-04-2021 20:29


Sistemul de sănătate din România, aflat la un pas de colaps înainte de pandemie, arată că se apropie de limită.

Spitalele prost dotate sunt nevoite să ducă mai mult decât pot. Improvizațiile, făcute din mers, de nevoie, sunt plătite cu vieți omenești. Incidentul de la spitalul Victor Babeş este al treilea  produs în utimele șase luni. 33 de bolnavi de Covid au murit până acum din cauza erorilor date de sistem.

Pe 14 noiembrie 2020 la spitalul din Piatra Neamţ izbucneşte un incendiu. Focul s-a declanşat la etajul 2 al clădirii, unde fuseseră mutaţi 16 pacienţi cu covid-19 care aveau nevoie urgentă de terapie intensivă. 10 au pierit din cauza incendiului, iar un medic şi o asistentă care au încercat să-şi salveze pacienţii au suferit arsuri.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea că vinovaţii trebuie găsiţi cât mai repede, pentru că o astfel de tragedie să nu se mai repete.

Însă cauza incendiului nu a fost deocamdată stabilită. Se discută despre un scurt circuit la un injectomat sau la un ventilator mecanic.

Pe 29 ianurie, anul acesta, un incendiu izbucneşte la spitalul Matei Balş din Capitală.

Înăuntru erau internaţi pacienţi cu forme grave de Covid. 5 pacienţi au pierit în flăcări, 102 au fost evacuaţi. 15 dintre ei, cu arsuri, au murit în zilele următoare.

Din nou, preşedintele a cerut măsuri urgente.

Klaus Iohannis, preşedintele României: ''Situația se repetă cumva. Este nevoie de o reforma profundă în sistemul de sănătate publică, fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete."

Tot atunci, şi premierul Florin Cîțu vorbea despre lecţiile neînvăţate.

Raportul de control al Guvernului a arătat numeroase nereguli. Firma care se ocupă de siguranța unității sanitare nu avea autorizație, în saloane erau aeroterme, care nu aveau ce să caute acolo și nu existau sisteme de avertizare.

Luni aseară, trei pacienți infectați cu SARS-CoV-2 s-au stins în urma unei defecțiuni a Unității Mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului Victor Babeş, o altă instituţie fanion a luptei împotriva COVID. Din nou sunt căutaţi vinovaţii.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: "Deci, eu nu pot să găsesc responsabilii şi nu sunt judecător să zic cine este vinovat. Sunt anchete pe fiecare din situaţiile care s-au întâmplat. De la Piatra Neamţ, de la Balş, situaţia de aici va fi verificată."

În ultimele şase luni, România a înregistrat aşadar 3 tragedii, în care şi-au pierdut viaţa până acum 33 de persoane. În urma unor controale, cerute de fostul ministru al Sănătăţii, în secţiile ATI au fost descoperite aproape 2.000 de nereguli care ar fi trebuit să le dea de gândit autorităţilor, iar incendiul de la Piatra Neamţ să rămână un incident izolat.

Tags: spitale, tragedii,


VIDEO PROTVPLUS.RO