Situatia a devenit critica in Delta. Pericolul inundatiilor, dublat de pericolul poluarii chimice

Ultima actualizare: 14-04-2013 06:48

Situatia ramane critica pe Dunare. Pe langa pericolul inundatiilor, a aparut si cel al poluarii chimice, dupa ce, la Braila, apa s-a apropiat, de un combinat dezafectat.

La Galati, faleza nu se mai vede, din apa, iar suvoaiele ameninta si halele de productie, ale santierului naval. In judetele Constanta, Braila, si Tulcea, se mentine codul portocaliu, de inundatii.

Cel mai grav este in satele pierdute ale Deltei, unde oamenii se uita speriati la fluviul care se umfla de la o zi la alta. In comuna Ceatalchioi pompierii, ajutati de localnici, astupa bresele care se formeaza in digurile de aparare.

100 de case si gospodarii sunt pe cale sa fie inundate, iar oamenii se pregatesc de evacuare. Urgentele medicale sunt rezolvate cu ajutorul ambulantelor navale, iar alimentele si apa potabila se aduc cu navele pasager, o data la doua zile.

Si la Galati, situatia este critica. Nivelul Dunarii a depasit estimarile facute in urma cu o saptamana si ameninta faleza. Iar fluviul tot creste.

Faleza Dunarii, la Galati, arata acum mai mult ca malul marii. Fluviul a iesit deja din albie, iar cei care vor sa se plimbe pe aici sunt nevoiti sa se strecoare pe aceasta fasie sau sa treaca pe spatiul verde.

Apa a ajuns si in apropierea halelor santierului naval, unde muncitorii au improvizat diguri din saci umpluti cu nisip. Hidrologii estimeaza ca, in week-end, Dunarea va depasi la Galati cota de inundatie.

In judetul Braila, in localitatea Chiscani, lacul nou-format de infiltratia Dunarii in digul de beton se apropie amenintator de halda fostului combinat chimic de celuloza, unde timp de zeci de ani au fost aruncate deseuri toxice.

Deci e halda de deseuri de la combinat, aici s-a depozitat tot ce-a fost mai rau de la combinatul chimic de la Chiscani,
se intinde pe o suprafata de 11 hectare.

Digul poate fi rupt oricand de furia apelor. In plus, curentii puternici au adus la mal tone de gunoaie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO